• Načítám...
>

Elektrobusy by měly jezdit na letiště do tří let

  • 19. září 2019,
  • 12:36,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Na Letiště Václava Havla budou od stanice metra A Nádraží Veleslavín namísto klasických autobusů jezdit velkokapacitní elektrobusy. Důvodem je nízká kapacita naftových autobusů a zlepšení ovzduší. Jezdit by mohly začít do tří let.

Reklama

Rada hl. m. Prahy schválila záměr zavést elektrobusy na lince spojující Letiště Václava Havla a stanici metra Nádraží Veleslavín. Trolej by měla mít v součtu necelých 5 kilometrů. Podle náměstka primátora Adama Scheinherra tato doprava přispěje jak ke zvýšení komfortu cestujících, tak i ke snížení emisí.

"Je to v souladu s klimatickým závazkem. Je to ale i cesta, jak dát cestujícím lepší komfort v jízdě. Elektrobus je mnohem plynulejší jízda, není tak trhaná, není tak hlučná, takže menší zátěž i na okolní obyvatele a také z hlediska emisí, nejen hluku," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Rozhodnutí pražského magistrátu kvituje i radnice Prahy 6.

"Má to ještě další bonusy pro Prahu 6. Součástí toho je stavba nějakého zařízení, takže tam jsou zhruba 3 měnírny. Dvě z nich použijeme pro tramvajovou trať na Dědinu. Druhá věc jsou ty zbylé trolejbusy, které si koupí. My máme 2 autobusové linky, které jsou zařazené do té první fáze zavádění trolejbusů. To jsou linky 131 a 191, kde je hned potom můžete využít," řekl Vladimír Šuvarina, zastupitel MČ Praha 6.

Magistrát chce pořídit elektrobusy s tzv. dynamickým dobíjením. Vozy bude pohánět baterie, které bude moci za jízdy na některých místech dobíjet z troleje. Tzv. vlajkovou lodí se stane linka 119, která je hojně využívaná.

"Je to nejfrekventovanější linka. Navíc je hodně využívaná turisty. Proto jsme se rozhodli začít s ní. Do 3 let bychom chtěli zřídit trolejové vedení a pořídit nové velkokapacitní elektrobusy nebo trolejbusy," řekl Adam Scheinherr.

Náklady na vybudování infrastruktury mají být téměř 300 milionů korun. Dalších 600 milionů korun bude stát pořízení 20 elektrobusů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu