• Načítám...
>

Hřbitov bláznů v Bohnicích

  • 29. října 2019,
  • 21:56,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Reklama

Pověry, síla sugesce, nebo zkrátka jen pravda, které se lidé bojí pohledět do očí? To jsou otázky, které si s naším průvodcem Davidem Černým klademe při vstupu na Hřbitov bláznů v Bohnicích. Ten je opředený nejen břečťanem, ale i strašidelnými historkami. Vznikl jen pár let po založení bohnické léčebny a je označován za nejtemnější místo v Evropě.

"Tady se říká, že když vstoupíte dovnitř, tak pocitově poklesne teplota, což já jsem teď pocítil, že je mi trochu chladněji," řekl David Černý, autor knihy 25 tajemství Prahy.

Hřbitov s kaplí a márnicí byl vystavěn v roce 1909 a primárně byl určen pro ty, kteří naposledy vydechli v blázinci v Bohnicích.

"Na začátku se tady snad pohřbívaly pouze děti. To byly děti, které zemřely v tom blázinci. A pak se teprve začali pohřbívat dospělí. Ten hřbitov je charakteristický tím, že když se tady rozhlédnete, tak prakticky nevidíte žádné náhrobky, protože ty pohřby byly většinou skoro bez obřadů, protože ty rodiny se obvykle k těm choromyslným nehlásily," řekl David Černý.

Společně s naším průvodcem se vydáváme hlouběji do vnitra hřbitova. Postupujeme úzkou cestou směrem ke kapli, kterou lemuje všudypřítomný břečťan. Ten pod sebou ukrývá dávná tajemství a s nimi spojené příběhy.

"My stojíme uprostřed hrobů. Kolem nás jsou všude kopečky, což jsou ty jednotlivé hroby. Jsou většinou bez náhrobků. Na tomto tajemném a ponurém místě je dost dobře možné, že také leží vrah Otýlie Vranské. Jen připomenu, že to byla vražda, která se odehrála ve 30. letech. Do dnes je to jedna z nevyšetřených vražd. Otýlie Vranská byla prostitutka, kterou někdo zavraždil a potom ji rozřezal a poslal v rychlíku v kufrech do Košic a Bratislavy," řekl David Černý.

Naše pozornost se ani ne po 5 minutách chůze ubírá směrem k polorozpadlé kapli. Podle svíček uvnitř je zřejmé, že nejsme zdaleka jediní návštěvníci tohoto mystického místa.

"Je to jedna z mála budov, které na tom hřbitově stojí, a ještě není v úplně dokonalé kondici, protože nad námi třeba chybí střecha a podobně. A je to samozřejmě místo, proto má takové specifické postavení, že je to jediná budova. To samozřejmě přitahovalo v 80. letech, kdy ten hřbitov byl úplně opuštěný a skoro nikdo o něm nevěděl, satanisty, o kterých se říkalo, že se tady schází. Dá se tedy předpokládat, že na tomto místě se ty satanistické rituály odehrávaly," řekl David Černý.

Poslední odpočinek na Hřbitově bláznů nalezli i ti, kteří se kvůli svým hrůzným činům ocitli na samém okraji společnosti. K jejich hrobům se ale člověk dostane jen stěží. Jsou ukryté v severní části hřbitova a nevedou k nim žádné cesty.

"Na tom místě leží vrazi, sebevrazi, devianti, lidé, kteří měli vážné duševní choroby. Ale proto, že měli ty duševní choroby, tak nemohli být třeba popraveni nebo zavřeni a strávili zbytek života v blázinci nebo v ústavu pro choromyslné a potom se pohřbívali tady," řekl David Černý.

Tento hřbitov s pohnutou historií je plný záhad i tajemství. A k návštěvě láká nejen Pražany. Režisér Miloš Forman zde např. pohřbil filmového Amadea.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu