• Načítám...
>

Projekce na Karlově náměstí připomíná totalitu

  • 12. listopadu 2019,
  • 21:31,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Až do neděle 17. listopadu můžete navštívit speciální projekci věnující se období totality v Česku. Promítána je v projekčním dómu. Ten našel své dočasné působiště na Karlově náměstí.

Reklama

Téměř 18 metrů vysoký projekční dóm vyrostl na Karlově náměstí. Uvnitř něj mohou lidé navštívit speciální multimediální projekt pod názvem Totalita. Ten mapuje období mezi lety 1948 až 1989.

"My jsme vloni dělali velmi úspěšný projekt ke 100. výročí republiky, kdy jsme udělali takové zážitkové městečko a formou zážitku jsme se snažili předat nějaká fakta o těch 100 letech. A proto, že to fungovalo, říkali jsme si, že to je ta správná forma. A také jsme si říkali, že 30. výročí listopadu a sametové revoluce je ohromnou příležitostí udělat něco takového pro tu nejmladší generaci, která komunismus nezažila. Ukázat, jak se žilo v Československu před rokem 1989," řekl Lukáš Nádvorník, ředitel projektu.

Dějiny připomíná 20 minut dlouhá projekce, na které se podílel historik Petr Blažek. Díky tomuto netradičnímu zpracování, které je plné nejmodernějších efektů, zaujme projekt nejen starší generaci, ale i školáky a studenty.

"Tu historii vměstnat do projekce, která bude používat prvky 3D, videomappingu, tedy zase věci, které jsou v té mladé generaci velmi módní. A z toho vznikla Totalita v té podobě, jak ji teď prezentujeme," řekl Lukáš Nádvorník.

Slavnostního zahájení se účastnili nejen tvůrci projektu, ale i pamětníci a zástupci pražského magistrátu.

"Je potřeba si i takovými věcmi, jako je tento projekt, připomínat naše dějiny. Já jsem byl velmi rád, že hlavní město podpořilo tento projekt nemalou částkou, ale i mediálně," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Magistrát poskytl záštitu, podpořili jsme tuto akci i finančně. Zastupitelstvo hl. m. Prahy na podzim schválilo dlouhodobý projekt zřízení Muzea paměti 20. století. Tím vším dáváme najevo, jak je důležité pro zastupitelstvo hlavního města a vedení Prahy připomínat tuto historii," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Projekční dóm je otevřený až do 17. listopadu ve všední dny mezi 8:30 a 20:00. O víkendu pak od 9:30 do 20:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu