• Načítám...
>

Galerie Smečky vystavuje Burianova díla

  • 13. listopadu 2019,
  • 16:44,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Jedinečnou výstavu připravila v závěru letošního roku Pražská plynárenská, která nejen prodává a distribuuje plyn, ale vlastní i uměleckou sbírku, zaměřenou na koláž. V Galerii Smečky, jejíž je provozovatelem, tentokrát představuje dílo českého malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana.

Reklama

Vlastní cestou – to je název výstavy oblíbeného malíře a ilustrátora dobrodružné literatury Zdeňka Buriana. V Galerie Smečky připravila přehlídku jeho jedinečných děl Pražská plynárenská, která tyto výstavní prostory provozuje už 14 let.

"My jsme skutečně velmi rádi, že se můžeme setkat s těmito nádhernými obrázky které, se domnívám, provázely každého obyvatele a občana České republiky od narození," řekl Pavel Janeček, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Výstava představuje originály ze soukromé sbírky. K vidění je jich zde asi 120.

"Je to průřez kompletní Burianovou tvorbou, tzn. ilustrací ve 20. letech 20. století až téměř ke konci 70. let  20. století," doplnil Vladimír Prokop, kurátor výstavy.

Výstavu si nenechal ujít ani radní Jan Chabr, pro něhož jsou Burianovy obrazy srdeční záležitostí.

"Pro mě je to taková velká vzpomínka na dětství, když jsem jako malý si četl ty Lovce mamutů a je to takové promítnutí se do té říše snů a vizí a nápadů," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Buriana uznávají jakožto výjimečnou osobnost celé generace čtenářů různorodého vzdělání a temperamentu. Svými kresbami a malbami poznamenal a ovlivnil knižní ilustraci, a to zejména v příbězích z pradávných dob a v dobrodružném žánru.

"Musím říci, že tady je vybráno pravděpodobně to nejkrásnější co v té sbírce je. Jsou tady nejkrásnější, dle mého soudu, kvašové ilustrace ke knihám Karla Maye a potom ilustrace ke knihám edice S puškou a lasem," řekl Vladimír Prokop.

Podle kurátora se jedná o klenoty, které jsou málokde k vidění. V Galerii Smečky budou vystaveny až do 15. února příštího roku, kdy bude výstava symbolicky ukončena. Tedy v údobí 115. výročí umělcova narození.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu