• Načítám...
>

Divadlo Kalich slaví 20 let hrou Lakomec

  • 9. prosince 2019,
  • 20:18,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Divadlo Kalich oslavilo své dvacetileté působení zařazením nové hry do svého repertoáru. Tou je Lakomec. Klasická divadelní hra, ve které se v hlavní roli představil Pavel Zedníček.

Reklama

Lakomec je jedním z nejslavnějších a nejuváděnějších Molièrových děl. Tato divadelní komedie napsaná roku 1668 je novou hrou v repertoáru Divadla Kalich.

"Je to příběh stárnoucího muže, který trpí tím, že se bojí o svůj majetek, ale je chorobně žárlivý, ochraňuje ten majetek, zároveň je to lichvář, půjčuje na vysoký úrok, vydírá, šetří kde může až tak přehnaně, že šetří na stravě, na teple, na vodě. Prostě je to úplně nemocné," řekl Jakub Nvota, režisér.

Divadlo Kalich přináší Lakomce přeneseného do současné doby. Zmodernizovaná inscenace má tak díky tomu velký divácký úspěch.

"I přiblížit ten příběh divákovi, dostat ho do okolností, ve kterých to bude vnímat. Ta hra je modelová, ten model můžete zasadit do různého období, protože je to otec versus vlastní děti, starší muž, mladší, žena, vztahy. To se opakuje," řekl Jakub Nvota.

Do hlavní role byl obsazený herec Pavel Zedníček.

"On to vlastně není záporák. To bych neřekl. On má prostě takovou povahu a je takový, jako spousta lidí, kteří mají jednu malou vadu, že milují ty peníze a nedají nikomu nic a hromadí to a hromadí. On je takový dobrák, ale má takovou malou vadu," řekl Pavel Zedníček, herec.

Lakomce uvedlo Divadlo Kalich u příležitosti oslav 20 let svého fungování a 70. narozenin Pavla Zedníčka.

"Já jsem tady 20 let. Začínal jsem tady Hamletem a od té doby nikam jinam už ani nepůjdu. Napadl mě ten Lakomec, tak jsem o tom uvažoval a říkal jsem si, že to není žádná sranda. On to hrál Louis de Funés, ale také František Filipovský v Činoherním klubu, Kopecký na Vinohradech. Tak jsem si říkal, že se zkusím zařadit do této bandy úžasných herců. Tak snad se mi to podařilo," řekl Pavel Zedníček.

Po boku Pavla Zedníčka uvidí návštěvníci mimo jiné např. i Janu Švandovou. Oba herci se na jevišti sešli společně poprvé od dob studia na konzervatoři.

"Studium na škole bylo divoké. A setkání v Pavlem na jevišti bylo krásné, protože jsem si vždy přála si s ním zahrát a vyšlo to, vyšlo to tedy bohužel až takto pozdě. Ale já si myslím, že to stojí za to," řekla Jana Švandová, herečka.

"Hledali jsme tu správnou dohazovačku. A já jsem si pak vzpomněl na Janu, že se známe léta, ale vlastně na jevišti jsem byl poprvé s ní, když jsem nastoupil na JAMU. A od té doby nikdy. Pak jsme se rozešli každý jiným směrem a teprve po těch letech jsme se sešli tady. Takže je to bezvadné a je krásné, že Jana se nezměnila," řekl Pavel Zedníček.

Do dalších rolí obsadil režisér např. Mariku Procházkovou, Sarah Haváčovou nebo Mojmíra Maděriče.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu