• Načítám...
>

Praha má výhrady k návrhu stavebního zákona

  • 9. prosince 2019,
  • 20:41,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vedení Prahy má výhrady k návrhu nového stavebního zákona. Radní dnes schválili, že město do 23. prosince, kdy končí lhůta, doručí Ministerstvu pro místní rozvoj svoje připomínky. Více o nich už v následující reportáži.

Reklama

Návrh nového stavebního zákona koncem listopadu vstoupil do připomínkového řízení. Pražští politici proto oznámili, že město do 23. prosince, kdy končí lhůta, doručí Ministerstvu pro místní rozvoj svoje připomínky. Mezi ně zařadí např. nesouhlas s omezením pravomocí samospráv při územním plánování.

"Jednou z věcí, která je patrná na tom návrhu, je ten vrchnostenský přístup centrální vlády k městům a obcím jako takovým. A to si myslím, že je v dnešní době velice škodlivé, protože ty věci, které se dají řešit co nejblíže k lidem, by měly určitě řešit místní samosprávy," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Hodně zjednodušeně - kdyby byl ten návrh tak, jak je dnes připraven, tak by samospráva schvalovala pouze zadání a na konci konečný produkt územního plánu. A to si myslíme, že je zcela nedostatečné. Je to úplně proti kulturnímu okruhu, ve kterém ve střední Evropě žijeme, kdy např. v Mnichově tyto procesy organizuje přímo samospráva, je za ně zodpovědná," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Dále pak zazněla také kritika na samotnou lhůtu, do kdy Praha může návrh zákona připomínkovat. Podle pražských politiků jde o šibeniční termín.

"Rekodifikace se připravuje v takovém spěchu, že všechny dotčené orgány na to mají měsíc. Přitom ten samotný návrh novely stavebního zákona je velký a ještě stejně velký dokument je novelizace doprovodných předpisů. To znamená, že za měsíc to určitě nikdo není schopen kvalitně připomínkovat. Připomněla bych to, když se rekodifikoval Občanský zákoník, tak tam na připomínkování byl celý rok," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

I přesto ale podle radní Hany Marvanové město stihne připomínky do 23. prosince Ministerstvu doručit a zařadí mezi ně také nesouhlas s navrhovaným postupem při povolování staveb.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu