• Načítám...
>

Výstava Náprstkova muzea přibližuje život na Sibiři

  • 20. května 2020,
  • 16:15,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Náprstkovo muzeum opět zpřístupnilo výstavu Doma na Sibiři. Ta přibližuje každodenní život a zvyky obyvatel Tuvy a Čukotky. Kvůli bezpečnosti jsou z výstavy odinstalovány interaktivní prvky. Do patnáctého června si ale mohou zájemci výstavu prohlédnout za poloviční vstupné.

Reklama

Náprstkovo muzeum zve na výstavu Doma na Sibiři, kterou přerušilo vyhlášení nouzového stavu. Nově se na ni zájemci dostanou dokonce za poloviční vstupné. Výstava zatím kvůli bezpečnosti probíhá bez interaktivních prvků. 

"Po krátkém uzavření je muzeum opět otevřeno, máme teď padesátiprocentní vstupné. Z bezpečnostních důvodů jsme museli odstranit některé interaktivní prvky, ale všechny exponáty jsou na místě a stále máme k dispozici pracovní listy, takže máme co nabídnout i dětem," říká Gabriela Jungová, autorka výstavy. 

Výstava Doma na Sibiři přibližuje život na jižní ale i východní Sibiři. Konkrétně přibližuje přírodu, obydlí, oděvy a zvyky lidí žijících na Čukotce a v oblasti Tuvy. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout domácnost v jurtě, nebo se projít březovým lesem. 

"Bříza je jedním ze stromů, které jsou se Sibiří nejvíce spojovány, i když to samé bychom mohli říci o modřínu. Snažili jsme se tady zachytit různé aspekty života na Sibiři, takže tady máme aspekt života venku, proto tady máme březový les. V dalších částech se pak věnujeme životu uvnitř, máme tam domácnost, máme tam nějaké výrobky a práce, hry a zábavu," vysvětluje Gabriela Jungová. 

Velkou zajímavostí výstavy je pak sál, který se věnuje historii i současnosti místního šamanství a tradicím s ním spojeným. 

"Málokdo ví, že slovo šaman pochází ze Sibiře a rozšířilo se do celého světa. Chceme ukázat různé podoby, protože se nejedná o jednotné náboženství, které by neslo jednotné znaky. Takže tam máme čukotského šamana a jeho oblečení a máme tam i tuvinský šamanismus, je tam kompletní oděv, jsou tam různé magické předměty, bubny, amulety a podobně," dodává Jungová. 

Výstavu pak doplňují snímky Stanislava Krupaře, který do oblastí pravidelně zajíždí mnoho let. Výstavu si mohou zájemci prohlédnout do konce letošního roku. Za poloviční vstupné pak pouze do patnáctého června. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu