• Načítám...
>

Pražské běžecké trasy vybízejí ke sportu

  • 6. července 2020,
  • 14:17,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Milovníci sportu si mohou v Praze vybrat hned z několika běžeckých tras. Upravené trasy v parcích městských částí jsou vhodné pro otřelé běžce i začátečníky. Aby běh pomohl k co nejlepší kondici, je však třeba dodržovat několik zásad.

Reklama

Praha zveřejnila seznam hned několika běžeckých tras, které jsou k dispozici například ve Stomovce, na Letné, či v Hostivařském lesoparku. Mohou je využít jak zkušení sportovci, tak začátečníci, kteří si během chtějí zaktivovat tělo například po dlouhém sezení v práci. K dosažení správného a zdravého pohybu při běhu je však třeba dodržovat několik zásad. Před samotným během je vhodné se dobře rozcvičit.

"Já bych tomu věnoval přinejmenším patnáct minut a ideální způsob, jak se rozcvičit, je neurosvalová aktivace. To znamená uvědomit si v hlavě, co je při tom běhu třeba udělat," řekl osobní trenér Jakub Hejný. 

Důležité je jak nasměrování pozornosti do těla, tak jeho protažení několika cviky. Každý si může zvolit takové, které mu vyhovují. Při samotném běhu je třeba aktivovat celé tělo. Osobní trenér Jakub Hejný nám například vysvětlil, že i když už dnes lidé chodí po dvou, stále jsou vlastně čtyřnožci. Neměli bychom tedy zapomínat na ruce.

"Ideální způsob, jak se rozeběhnout a vytěžit z toho maximum, je směřovat pozornost do dvou prstů. Do malíku a prsteníku na ruce. A aktivně během toho běhu ty ruce použít," doplnil Jakub Hejný, osobní trenér.

Často prý totiž nezkušení běžci ruce buď křečovitě zatínají, nebo je naopak nechají podél těla. Tělo se pak vychyluje z osy a běžec zbytečně zatěžuje klouby. Každý by si taky měl zvolit vhodnou délku běžecké trasy a nepřepínat síly.

"Pokud ucítíte, že se zase u toho běhu začínáte klátit, už jste celí takoví rozhození, tak se zastavte, projděte se a potom se znovu rozeběhněte tím správným způsobem," uvedl Jakub Hejný, osobní trenér.

Soustředit se na dodržení všech těchto zásad může být pro začátečníka náročné. Neměl by však přitom zapomínat na tu nejdůležitější věc. Dýchání.

"Vzhledem k tomu, že když se rozeběhnete a pokusíte se soustředit na ty ruce, tak často přestanete dýchat úplně. Je to tím, že ten mozek je přesycený informacemi. To chce prostě trénovat a postupně se do toho dostat," vysvětlil osobní trenér Jakub Hejný.

Teprve po doběhnutí může běžec všechna tato pravidla z hlavy vypustit. Měl by si ale chvíli oddechnout, nejlépe se projít, vydýchat, a pak si lehnout na pár minut do trávy. Pro ideální kondici je pak třeba běhání pravidelně opakovat, třeba na jiné z pražských běžeckých tras.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu