• Načítám...
>

Praha podpoří provozovny a vlastníky památek

  • 11. července 2020,
  • 19:33,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Na vkusné vývěsní štíty a opravy památek přispěje město ve dvou dotačních programech pro rok 2021. Schválen byl jak tradiční dotační program na podporu vlastníků památkově významných objektů, tak nový Program pro označování provozoven. Na oba dotační programy město vyčlenilo celkem 65 milionů korun.

Reklama

Hlavní město schválilo dva dotační programy pro rok 2021, na které vyčlenilo celkem 65 milionů korun. Jedním z nich je už tradiční Program na podporu vlastníků památkově významných objektů. Díky němu by mohli vlastníci těchto objektů na jejich obnovu získat příspěvek až do výše 65 % z celkových uznatelných nákladů. Potřebnou částku z připravených 60 milionů bude možné využít nejen na opravy kulturních památek či hodnotných činžovních domů, ale také například kostelů.

"Na církevní památky je z těchto šedesáti milionů alokováno dvacet a čtyřicet milionů je alokováno pro soukromníky, SVJ nebo různá družstva," uvedl předseda výboru HMP pro oblast kultury - Jan Wolf.

Druhý dotační program je zcela nový. Jeho cílem je pomoci vlastníkům provozoven v Pražské památkové rezervaci kultivovat jejich označení. 

"Tento program je speciálně nastaven na štíty. To znamená, když má někdo provozovnu, má ji označenou nějakým způsobem," řekl Jan Wolf, předseda výboru HMP pro oblast kultury.

Z celkem 5 milionů korun mohou žadatelé získat podporu až do výše 70 % nákladů, maximálně však 200 000 Kč. Žádost je možné podat od 31. 7. 2020 do 30. 10. 2020. Aby žadateli město vyhovělo, musí však návrh splňovat jasně stanovená pravidla.

"Tak jsme vytvořili manuál, který říká, že bude-li se majitel této provozovny chovat tak, jak si přeje město a odbor památkové péče, jsme schopni podpořit jeho vývěsní štít nějakou finanční dotací," doplnil Jan Wolf, předseda výboru HMP pro oblast kultury.

Manuál pro kultivovanou Prahu mohou zájemci najít ke stažení na stránkách hlavního města Prahy. Pro oba programy připravilo město několik seminářů. Ty pomohou žadatelům vše co nejlépe připravit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu