• Načítám...
>

Bezpečnost na Vltavě hlídá Poříční útvar

  • 10. července 2020,
  • 17:09,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

S příchodem teplejšího počasí se zvyšuje i veřejný ruch v blízkosti řeky Vltavy. Oba břehy jsou hojně využívány Pražany, kteří zde rádi tráví volný čas. Zároveň se na toku zvyšuje množství lodí, loděk, šlapadel či paddleboardů. Na dodržování dopravních pravidel a bezpečnost dohlíží Poříční útvar Městské policie.

Reklama

Letní teploty lákají na náplavku tisíce Pražanů, kteří zde vyhledávají jak odpočinek, zábavu tak i sportovní vyžití. Vltava tak ožívá nadšenými kapitány nejrůznějších lodí, šlapadel, kajaků, padleboardů či skútrů. Právě v tomto období je nejvíce ve střehu Poříční útvar Městské policie. 

"Tím, že v posledních letech tráví čas lidé na náplavkách stále častěji, tím více je spojená i naše činnost na vodě. Jsou hodně oblíbené padleboardy. Poslední tři roky taktéž šlapadla a tím se ten provoz výrazně zhušťuje, protože mimo to jsou tady i parníky a další velká plavidla. A my dohlížíme na to, aby plavidla dodržovala bezpečnost a aby si vzájemně nepřekážela. Jsou tady i různá rychlostní omezení. Samozřejmě vůdci malých plavidel nesmí používat alkohol. Na to taky hodně dohlížíme. Což je zejména v nočních víkendových hodinách dost problematické," prozradil strážník Poříčního útvaru Městské police hl. m. Prahy, Petr Šumšal.

Strážníci tohoto útvaru jsou specializovaní na zásahy jak na vodním toku, tak i v jeho okolí a to i za nepříznivých podmínek či v zimním období. Musí tak absolvovat pravidelný výcvik záchrany lidí, lezecký výcvik a výcvik potápěčský. Kromě záchrany tonoucích jsou strážníci schopni pomoci i v případě poruchy plavidla či nehody.

"Například zaseknutá kotva je velký problém. V tom členitém dně se nacházejí různé předměty, kde se ta kotva zasekne. Kapitán lodi není schopen tu loď sám uvolnit. My se dostavíme na místo a potápěči musí kotvu uvolnit," uvedl strážník Poříčního útvaru Městské police hl. m. Prahy, Jiří Šelemba.

Práce potápěčů není jednoduchá. Přestože tok Vltavy je poměrně klidný, řeka je velmi zakalená, a to zásadně strážníkům stěžuje práci. 

"Nejhorší situace je asi v přístavech, kde podklad tvoří hlavně bahno, viditelnost je minimální a neprosvítíte to ani silným světlem. Takže cokoliv se hledá v přístavu je většinou pomocí hmatu - rukavicemi. Rukama jezdíte po dně a hledáte předměty, které někdo ztratil nebo se hledají," uvedl strážník Poříčního útvaru Městské police hl. m. Prahy, Jiří Šelemba.

Mezi nejčastější přestupky, které musí strážníci řešit, patří nepovolená rychlost na toku Vltavy a nedodržování osvětlení lodí během noci. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu