• Načítám...
>

Škody po demonstraci půjdou do stovek tisíc

  • 19. října 2020,
  • 17:02,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Sto čtyřicet čtyři lidí zadrželi policisté na nedělní demonstraci proti vládním opatřením. Demonstranti nejdříve nedodržovali bezpečnostní opatření a pak se pustili do boje s policií. Výsledkem jsou zranění i nemalé škody.

Reklama

V neděli odpoledne se na Staroměstském náměstí konala demonstrace proti vládním opatřením, která jsou spojená s pandemií koronaviru.

"Svolavatel původně oznámil, že bude respektovat všechna nařízení, to znamená zákonný limit 500 účastníků a i to, že účastníci budou dodržovat rozestupy a budou nosit roušky. To se hned v počátcích ukázalo, že takto dodržován zákon není, proto úředníci magistrátu dospěli k tomu, že shromáždění musí být ukončeno," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy. 

Po ukončení došlo ale k mnoha potyčkám mezi demonstranty a policií. Střety si vyžádaly i několik zranění a škody na majetku.

"Byl poškozený městský mobiliář, lavičky, stánky, odpadkové koše. V současné době mapujeme celý rozsah škod a jejich náhrada bude požadována po vinících. Celá řada jich byla zadržena. Máme také dostatek obrazového materiálu, takže předpokládáme, že bude možnost prokázat těm konkrétním osobám to, co učinili," řekl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1. 

Celkově bylo zadrženo 144 osob. Čtrnáct z nich je podezřelých z trestného činu násilí proti úřední osobě nebo výtržnictví. Zraněno bylo celkem 20 policistů.

"Není možné, aby magistrát dopředu zabránil konání shromáždění. Shromáždění se totiž konají na základě Listiny práv a svobod a je to zakotveno v Ústavě," řekl Vít Hofman.

"Já jako náměstek pro bezpečnost říkám, že takové akce zde prostě nechceme. Takto si zodpovědnost organizátora nepředstavujeme a budeme to s výhledem pro nějakou další budoucnost muset zvážit, jakým způsobem k tomu budeme přistupovat," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Odpovědnost by tak měli nést i organizátoři akce, kteří nedokázali uhlídat dodržování bezpečnostních opatření.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu