• Načítám...
>

Stromovka je ideální místo k podzimní procházce

  • 25. října 2020,
  • 14:53,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ideálním místem k procházce je Královská obora Stromovka. Zvláště teď, na podzim, hraje park všemi barvami. Stromovka ideální i pro sport. Například běžců, nebo lidí na kolečkových bruslích, zde potkáte desítky.

Reklama

Královská obora neboli Stromovka. To je park s rozlohou 95 hektarů v pražské Bubenči ležící v nivě řeky Vltavy. Jde o jeden z nejvýznamnějších krajinářských parků v hlavním městě. Stromovka má navíc bohatou historii, a podle některých pramenů, zde byla obora založena už ve druhé polovině 13. století králem Přemyslem Otakarem II.

"Patřila pouze panstvu a byla určena pro chov a lov lesní zvěře. Za Rudolfa II. zde byl postaven rybník, do kterého byli nasazeny ryby. Vznikla takzvaná Rudolfova štola, díky které máme dodnes ve Stromovce vodu na zálivky, protože se na to voda čerpá přímo z Vltavy," popsala Barbora Berecová, vedoucí údržby parku Stromovka.

Dnes ale vypadá Stromovka úplně jinak než v době Rudolfa II. Především v posledních letech se vzhled parku dramaticky změnil, a to díky velkým investicím, které zde hlavní město udělalo. Park se tak stal centrem rekreace a sportovního vyžití.

"V poslední době zde například vzniklo nové grilovací místo a měla by se postavit další čtyři. Dále se uskutečnila oprava Šlechtovy restaurace.  Ta by měla být v nejbližší době otevřena. Zatím ještě není. Je zde mnoho dětských hřišť. Jsou zde různé fit prvky, kde si lidé mohou zacvičit. Největší investice se uskutečnila v  prostoru před Šlechtovou restaurací, kde se jsou nové záhony," upozornila Barbora Berecová, vedoucí údržby parku Stromovka.

Ty svým vzhledem odkazují na záhony, které na stejném místě byly za první republiky. Ač se to nezdá, všechny stromy v oboře mají své přesné místo, a to díky koncepci parku. V posledních letech se kvůli tomu i hodně kácelo. Ale ještě více sázelo.

"Během uplynulých sedmi let zde bylo postupně zrealizováno okolo dvou tisíc nových výsadeb. Vykácelo se maximálně patnáct set stromů. Takže se snažíme  vykácené stromy nahrazovat a myslím, že každý návštěvník to jasně vidí. Rozmanitost druhů je zde obrovská. Nejvíce je zde různých druhů dubů. Třeba tady máme jeden z nejstarších quercusů alba. Bohužel  poslední čtyři jedince. Je to kvůli tomu, že se jedná o velmi staré stromy a také proto, že Stromovka je nejen rozmanitá na dřeviny, ale i na dřevokazné houby," dodala Barbora Berecová, vedoucí údržby parku Stromovka.

Dochází tak bohužel i k velkému úhynu starších stromů. Jestli se chystáte do Stromovky, měli by jste podle vedoucí údržby parku dodržovat i bezpečnostní opatření. Jako je třeba dodržování rozestupů, a to hlavně na dětských hřištích nebo sportovištích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu