• Načítám...
>

Labutě bychom neměli krmit pečivem

  • 2. ledna 2021,
  • 14:37,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Krmení labutí a jiného vodního ptactva je v zimních měsících oblíbenou kratochvílí. Jenže právě v krmení těchto živočichů často děláme velké chyby. Neměli bychom jim totiž dávat pečivo. To nemá potřebnou výživovou hodnotu a může jim způsobit nemalé zdravotní problémy.

Reklama

Zimní procházky nás často zavedou třeba i k vltavským břehům, kde se potkáváme s labutěmi a dalšími vodními ptáky. Jak správně tyto vodní ptáky krmit napovídají cedule, které jsou na náplavkách umístěny.

"Je to takové poučení pro lidi, kteří krmí ty vodní ptáky. Čím je krmit a čím ne. Hlavně je nekrmit pečivem, protože je v něm spousta sacharidů a to ptákům ve vývoji škodí," řekla Beata Sýkorová, vedoucí oddělení Ekologické výchovy, Lesy hl. m. Prahy. 

Při krmení vodních ptáků bychom se tak měli vyvarovat rohlíkům nebo chlebu. Právě pečivo totiž může způsobit především mladým jedincům velké zdravotní problémy, protože nemá správné výživové hodnoty.

"Pro ty rostoucí jedince to způsobuje vážné zdravotní komplikace, protože to způsobuje deformaci růstu kostí. Říká se tomu andělská křídla a ty ptáky to může úplně zmrzačit. Kosti jim narostou křivě a je to tím, že mají málo živin," řekla Zuzana Pokorná, hlavní ošetřovatelka záchranné stanice, Lesy hl. m. Prahy. 

Čím bychom tedy měli labutě a jiné vodní ptáky krmit?

"Je dobré je krmit zelenou potravou - tedy saláty, odkrojky z mrkve nebo jiné zeleniny, žitem, pšenicí nebo granulemi, které jsou určeny pro vodní ptáky a dají se koupit," řekla Beata Sýkorová. 

Vltava v centru Prahy nezamrzá, proto je ideálním místem pro přezimování labutí. A během zimních měsíců se tak jejich počet navyšuje až na šest stovek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu