• Načítám...
>

Praha má nejvíce očkovaných z celé země

  • 5. února 2021,
  • 15:19,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Nejvíce seniorů z celé České republiky bylo naočkováno v Praze, tedy už více než 28 tisíc. Každý pátý očkovaný v metropoli ale pochází z jiného regionu, nejčastěji ze Středních Čech. V očkování se také projevuje snížená dodávka vakcín v naší zemi.

Reklama

Očkování v hlavním městě zatím probíhá bez větších komplikací. Praha je dokonce premiantem ve vakcinaci mezi jednotlivými kraji.

"Ta cílová skupina je jasně daná strategií Ministerstva zdravotnictví, čili je teď stále prioritou očkování osob 80 +. Bylo provedeno proočkování v rámci Prahy zhruba 5000 lidí v pobytových sociálních službách klientů i pracovníků tou první dávkou a teď probíhá očkování druhou dávkou," řekl Martin Ježek, koordinátor pro očkování v Praze. 

Celkově už bylo v hlavním městě naočkováno alespoň první dávkou 28 tisíc seniorů ve věkové kategorii 80 +. To je více než polovina této populace v Praze. Čísla jsou ale zkreslena tím, že v metropoli se očkují i lidé z jiných regionů.

"Každý pátý člověk v té kategorii 80 +, který je očkován v pražských centrech, tak je odjinud, než z Prahy. Nejčastěji sem přijíždějí lidé ze Středočeského kraje, ale nejsou výjimky ani z Moravskoslezského kraje, Frýdku - Místku a z dalších velmi vzdálených míst," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

V posledním týdnu se i v Praze projevila snížená dodávka vakcín.

"Ne vždy máme tu druhou dávku k dispozici a jsme v takové zvláštní situaci, protože Praha nemá vlastní distribuční centrum, ale ta distribuční centra jsou vlastně v přímo řízených organizacích, tak se nám ta druhá dávka hledá komplikovaně," řekl Martin Ježek. 

Pražský koordinátor očkování tak musí jednat přímo s řediteli pražských fakultních nemocnic, které slouží jako distribuční místo pro vakcíny v hlavním městě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu