• Načítám...
>

Zastupitelé schválili očkovací strategii

  • 19. února 2021,
  • 13:41,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražské zastupitelstvo schválilo očkovací strategii. Jednoznačně si v ní dává závazek, že musí být v hlavním městě dostatek očkovacích míst. Zastupitelé by také rádi přednostně očkovali pracovníky škol.

Reklama

Zastupitelé hlavního města schválili strategii očkování, i když jsou podle slov radní Mileny Johnové velmi limitování nejistotou spočívající například ve stále se měnících termínech dodání jednotlivých vakcín.

"Těch nejasností a nejistot je celá řada a proto jsme tu naši strategii pojali jako adaptaci na národní strategii a jako nástroj, jak reagovat na všechny změny a posuny, které očkování od samotného začátku doprovází," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

Hlavní cíl si Praha vytyčila jasně. Očkovací kapacity nesmí být za žádných okolností úzkým hrdlem.

"Musíme být připraveni pružně reagovat na snížení i zvýšení dodávek, aby se nikdy nestalo, že budeme mít očkovací látky, ale nebudeme je mít kde oočkovat," řekla Milena Johnová. 

Očkovací centra v Praze by měla být ve fakultních nemocnicích, na jednotlivých městských částech a očkovat by měli také praktičtí lékaři. Očkovací strategii pomáhali dovytvářet i opoziční politici.

"Strategie je maximum možného, co jsme jako hlavní město společně mohli udělat - koalice s opozicí, i vzhledem k těm informacím, které máme z vlády a nejvíce to záleží na tom, jak budou opravdu probíhat dodávky očkovací látky," řekla Alexandra Udženija, zastupitelka hl. m. Prahy. 

Zároveň se zastupitelé usnesli, že by pracovníci škol měli být očkováni přednostně.

"Já si myslím, že to bude hodně záviset na tom, kdy se skutečně dostaneme k otevírání škol a ti pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci by měli být očkováni předtím. To znamená, že netrváme na tom, aby se začali očkovat teď hned, ve chvíli, kdy není jasný termín, kdy se budou otevírat školy. Rádi bychom trvali na tom, aby se to stalo skutečně před tím otevřením, aby tam ti učitelé šli naočkovaní," řekla Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP. 

Jestli se stihne proočkovat před znovuotevřením škol většina pracovníků, zatím není jasné. Záležet to bude hlavně na rozhodnutí vlády.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu