• Načítám...
>

V zoo můžete vidět mláďata nosála bělohubého

  • 1. července 2021,
  • 12:38,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Dvě mláďata vzácného nosála bělohubého můžete vidět v pražské zoologické zahradě. Narodili se tam na jaře samici jménem Opička. Teď se mají čile k světu a jsou ozdobou výběhu.

Reklama

Mezi letošní přírůstky pražské zoologické zahrady patří mláďata nosálů bělohubých. Ty se samici, která se jmenuje Opička, narodili na jaře.

"Návštěvníci si je mohou prohlédnout v podstatě kdykoli, protože my už je nezavíráme na noc. Je teplo. A chce to někdy jen chvíli trpělivosti, protože oni běhají jak po zemi, tak v hustých korunách. Jednak pijí ještě mateřské mléko a ve volných chvílích se cpou ovocem. To znamená hroznovým vínem a banánem nejraději," uvedl Otakar Melichar, chovatel.

Po evropských zoologických zahradách žije asi jen 50 nosálů bělohubých, a proto jsou nové přírůstky velkou vzácností. V pražské zoologické zahradě se chovají až od roku 2016.

"Téhle samici se podařilo letos konečně odchovat tato dvě mláďata. Dvě se tedy narodila, což není mnoho. Může jich být třeba čtyři, pět. My to odhadujeme na pár. Podle tvaru hlavy. Samec má takovou robusnější, širší hlavu. Samice je drobnější," popsal Otakar Melichar, chovatel.

Nosálové patří do čeledi medvídkovitých a obvykle váží mezi čtyřmi až šesti kily.

"Nosálové žijí ve Střední a Jižní Americe. Jsou to zvířata všežravá, takže si třeba vyhrabávají různé ponravy, sezobávají nějaký hmyz, který nestačí utéci. Živí se různými plody stromů. A třeba také vybírají v ptačích hnízdech jak vejce, tak mláďata," doplnil Otakar Melichar, chovatel.

Definitivně potvrdit pohlaví malých nosálů by měla prohlídka zvěrolékaře. Jaká jména mláďata dostanou, ale chovatelé ještě nevědí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu