• Načítám...
>

Nová kniha představuje historii Zoo Praha

  • 21. září 2021,
  • 8:40,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Kniha plná dokumentů o historii Zoo Praha právě spatřila světlo světa. Nese název Zoo pro hlavní město.

Reklama

Kniha Zoo pro hlavní město, autorky Hany Heráňové, se věnuje historii Zoo Praha v celé její šíři a barvitosti. A v souvislosti s jejím vydáním se přímo v areálu zahrady, v galerii v domě architekta Josefa Gočára, uskutečnila vernisáž výstavy unikátních fotografií, které mapují devadesát let existence Zoo Praha.

"My jsme byli na stejném oddělení pražské zoologické zahrady, které se jmenovalo: oddělení dokumetace a knihovny. A paní doktorka v sedmdesátých letech vybudovala tu odbornou knihovnu, která v republice patří mezi vůbec nejlepší," konstatoval Evžen Kůs, zoolog.

"Zpočátku jsem vůbec neuvažovala, že bych něco takového napsala nebo dala dohromady. Nejprve jsem se tedy věnovala životopisu pana profesora Jandy. On byl mezi prvními, kteří organizovali tu činnost, která směřovala k zavření zoologické zahrady," uvedla Hana Heráňová, autorka knihy.  

Otec zakladatel a první ředitel Zoo Praha, ani jeho podporovatelé, to neměli vůbec jednoduché.

"Tak bylo to především nepochopení. A jak to tak bývá, prostě ta česká veřejnost byla orientována jinak. Díky národnímu obrození byl kladen důraz hlavně na literaturu a divadlo, kdežto přírodní vědy byly považovány, tak trochu, nebo zooparky nebo zoologické zahrady, menažerie, za cosi, co přichází z Německa," řekl Evžen Kůs, zoolog. 

Kořeny tvorby zoologických zahrad sahají až do daleké historie, kdy lidé chovali hlavně šelmy a dravé ptáky, pro leckdy i krvavou zábavu. S postupem civilizace se chov divokých zvířat stal mnohem kultivovanějším potěšením. Hlavně u šlechtických sídel.

"Konopiště, Český Krumlov. Tam jsou vlastně medvědária nebo medvědince dodnes. Ale pochopitelně zoologická zahrada, jako taková, je produkt devatenáctého a dvacátého století," doplnil Pavel Bělina, historik.

Hana Heráňová ve své knize ale mapuje výlučně dějiny Zoo Praha. A to způsobem, který nemá ve svém rozsahu a smyslu pro detail obdoby. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu