• Načítám...
>

Zoo Praha pomáhá ohroženým druhům zvířat

  • 15. října 2021,
  • 22:21,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Zoologická zahrada hlavního města Prahy se aktivně podílí na záchraně ohrožených druhů zvířat. V rámci in situ projektů pomáhá po celém světě.

Reklama

Zoologická zahrada hlavního města Prahy dlouhodobě usiluje o záchranu ohrožených druhů zvířat. Na tiskové konferenci představila in situ projekty, které pomáhají po celém světě. Konkrétně za projekt Návrat divokých koní a za dlouholetý přínos k záchraně koně Převalského získala pražská zoo nejvyšší ocenění Světové asociace zoologických zahrad a akvárií WAZA Conservation Award. 

"Jsme šestí na světě, kteří ho dostali. Je to něco, čemu bych před deseti lety absolutně, absolutně nevěřil. Je to úspěch pro Zoo Praha. Troufám si, ale i tvrdit, že i pro Českou republiku," zdůraznil Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

"Za zřizovatele, za hlavní město, musím zoologické zahradě velmi poděkovat. Určitě za tu dlouholetou péči, práci a píli, kterou těmto projektům a ochraně koně Převalského věnují," poděkoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Kůň Převalského je posledním, přežívajícím divokým druhem koně. Zoo Praha, se krom jiného, i aktivně podílí na návratu divokých koní do volné přírody.

"Proběhlo celkem devět samostatných přeprav koní z Evropy do Mongolska. Celkem bylo převezeno třicet čtyři koní. Plus jsme také zorganizovali jeden vnitromongolský přesun čtyř zvířat. A bezpochyby i díky těmto aktivitám se podařilo znovu nastartovat populační růst koní v oblasti Velké Gobi B v jihozápadním Mongolsku, kde v letošním roce počet dosáhl i více než 350 koní," upozornil Jaroslav Šimek, zoologický náměstek Zoo Praha.

Návrat divokých koní není jediným projektem, který pražská zoo realizuje. Po celém světě se můžete setkat s dalšími programy na ochranu volně žijících populací.

"Je to projekt Toulavý autobus a další aktivity v Kamerunu, které směřují k záchraně nejenom goril, ale i dalších pralesních zvířat. Zejména to je namířeno proti pytláctví. Dále je to třeba podíl spolupráce na návratu supů mrchožravých na Balkán a takto bych mohl pokračovat, točit tady globusem a ukazovat, kde všechno co děláme, anebo podporujeme," doplnil Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Do pomoci ohroženým druhům se může zapojit i veřejnost. Mimo jiné i samotnou návštěvou zoo. Z každé zakoupené vstupenky totiž putuje 5 korun právě na záchranné programy pro volně žijící zvířata.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu