• Načítám...
>

Záchranka bude zajišťovat mobilní paliativní péči

  • 22. října 2021,
  • 14:57,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy představila novou službu. Jedná se o mobilní paliativní péči. Ta konkrétním pacientům poskytne možnost nechat se ošetřit přímo v pohodlí domova.

Reklama

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy bude nově zajišťovat pacientům v metropoli mobilní paliativní péči. Služba se týká výjezdů k pacientům, kteří jsou v konečném stadiu nevyléčitelného onemocnění. Speciální tým pacientům poskytne akutní péči, přímo v místě bydliště, bez nutnosti hospitalizace. 

"V současné době jedeme tedy pouze v takovém pilotním programu. A do budoucna, doufejme, že od prvního ledna 2022 začneme plný program. Máme mobilní paliativní tým, který bude zajišťovat výjezdy k pacientům, kteří mají určité obtíže, které nejsou schopni, v rámci své péče doma, případně praktického lékaře, řešit. To znamená neztišitelné bolesti, neztišitelnou dušnost, obrovské zvracení, neklidy, deliria," vysvětlil Marek Brožek, lékař paliativního týmu.

V určitých případech nemá hospitalizace, z medicínského hlediska, pro pacienta žádný přínos. Právě naopak mu změna prostředí může spíše uškodit. Mobilní paliativní péče proto představuje velký krok vpřed, za zajištěním ještě většího komfortu pro pacienty. 

"Pro některé lidi, kteří volají záchranku a mají takovou nemoc, která je omezuje na životě, jsou v terminálním stádiu, tak už není benefitem nebo výhodou to, že jsou hospitalizováni, protože daleko více potřebují péči v domácím prostředí, která jim uleví od těch těžkých symptomů té nemoci tak, aby netrpěli a současně jim umožní zůstat v domácím prostředí," popsala Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Operátor zdravotnického operačního střediska tísňové linky 155 položí volajícímu pacientovi 3 cílené okruhy otázek, díky kterým rozhodne, zda se jedná právě o pacienta paliativně relevantního. Následně k němu vyšle paliativní tým s lékařem urgentní a paliativní medicíny. V rámci sedmitýdenního testování, kdy byly hovory pacientů vyhodnocovány, bylo odhaleno 69 paliativně relevantních pacientů. 

"Hovorů, které by identifikovaly paliativně relevatního pacienta je asi šest denně. To znamená, že teoreticky by mohlo být šest výjezdů denně k takovým pacientům. A jen pro zajímavost, podle těchto studií, se jedná pouze o dva onkologické pacienty a čtyři pacienti jsou neonkologičtí," doplnil Marek Brožek, lékař paliativního týmu.

Hlavním cílem služby bude tedy poskytnout pacientovi pomoc přímo v jeho domácím prostředí. Pokud si však pacientův stav bude žádat hospitalizaci, paliativní tým jej transportuje do specializovaných pracovišť tak, aby cesta byla co nejkratší a co nejméně stresující.

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu