• Načítám...
>

Hasiči trénovali zásah na pražských památkách

  • 23. února 2022,
  • 16:05,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Uhasit požár na Staroměstské věži či zachránit zraněného z Petřínské rozhledny. Zásahy, na které se musí pražští hasiči speciálně připravovat. Jak takové zásahy probíhají? Na zkoušku zásahů jsme se s kamerou vydali podívat a vy máte unikátní možnost nahlédnout hasičům přímo pod ruce.

Reklama

Jak uhasit požár v historické budově. To si na Staroměstském náměstí vyzkoušelo přibližně 20 hasičů ze 3 hasičských stanic v Praze.

Cvičný zásah probíhá i s fiktivním oznámením na tísňovou linku, následně po několika minutách přijíždí za zvuků sirén hasičská vozidla. Prostě se vše odehrává tak, jako kdyby na Staroměstské věži opravdu hořelo. 

"Ten důvod je jasný. Ten objekt je velmi složitý, historicky chráněný a my si ho samozřejmě potřebujeme osahat, vyzkoušet, kdyby náhodou zde došlo k mimořádné události, proto ti hasiči zde dnes trénují požární zásah. Námět toho cvičení je požár v podkroví," řekl Luděk Prudil, ředitel HZS hl. m. Prahy.

"My jsme zvolili na tento zásah dopravní vedení po AZ 30 a poté následně dopravní vedení do nejvyšších pater té vlastní věže a od toho dopravního vedení přes rozdělovač 2 C proudy útočné do toho vlastního prostoru té dřevěné věže. Pro nás se to zdálo nejjednodušší řešení, nejrychlejší s nejmenšími ztrátami na průtoku těch hadic, přesto došlo k prasknutí dvou hadic, ale ten tým je na to připravený a velmi rychle, aniž by to bylo znatelné na té časové ose toho hašení, jsme dokázali ty chyby nebo tyto závady opravit," řekl David Síla, hasič.

Zajímavý pohled na zásah se naskytl všem kolemjdoucím. Nenechali si ho ujít ani zástupci magistrátu.

"Město pomáhá hasičům primárně s technikou a jen od roku 2018 jsme HZS přispěli na techniku částkou 275 milionů korun a přímo tady za mnou tento třicetimetrový žebřík, který stál skoro 20 milionů korun, byl příspěvek města hasičům v letošním roce," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Druhý zásah si jiná skupina hasičů vyzkoušela na nedaleké rozhledně na vrchu Petřín. Zde ale neřešili požár, nýbrž záchranu lidského života. Na vyhlídkovém patře se nacházela zraněná žena. Na tento zásah byli navíc povoláni i hasiči lezci. 

"Úkol pro lezce byl nepoužít výtah, nepoužít schodiště a osobu nouzově ošetřit, zafixovat do nosítek a po vnější části rozhledny spustit do nižších pater a odsud pak lanovým traverzem tu osobu v nosítkách dopravit až na zem, kde by byla předána zdravotnické záchranné službě. Na tuto akci byly vyslány tři jednotky, byla zde dvě lezecká družstva, to znamená teritoriálně tato lokalita patří do obvodu stanice Petřiny, takže ta zde zasahovala a pak zde byla lezecká družstva z Krče a ze Smíchova," řekl Luděk Prudil, ředitel HZS hl. m. Prahy..

Obě památky nemusely být kvůli nácviku uzavřeny. Své dveře by pro návštěvníky stejně neotevřely kvůli školení zaměstnanců. A tak jen magistrát s hasičským sborem využili tuto příležitost. 

"Samozřejmě je potřeba trénovat tyto věci, aby ve chvíli, kdy opravdu taková situace nastane, jakože zde na Petříně konkrétněji nastala, již se jednou zde snášela turistka, která byla nemohoucí, snášeli ji hasiči po schodech, ale sem do toho místa není možné zajet výškovou technikou, jako jste třeba viděli na Staroměstské radnici, takže proto jsou tady dnes nasazeni lezci," řekl Petr Hlubuček. 

Po obou zásazích nechybělo ani hodnocení velitele zásahů. Ten byl spokojen a dle jeho slov zvládli rychle překonat i problém s prasklou hadicí. Další tréninky čekají pražské hasiče v průběhu celého roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu