• Načítám...
>

Praha snižuje dopady klimatických změn v metropoli

  • 26. května 2022,
  • 19:30,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Praha chce snížit dopady klimatických změn v metropoli. Pražští zastupitelé schválili dotace ve výši 196 milionů korun. Zamíří mimo jiné na údržbu a rozšiřování zeleně a vodních ploch na území hlavního města.

Reklama

Praha finančně podpoří například údržbu a rozšiřování zeleně a vodních ploch na území hlavního města. Pražské zastupitelstvo schválilo dotace ve výši 196 milionů korun, které mají přispět k řešení adaptace Prahy na změnu klimatu. 

"Přichází nám opět do Prahy léto. Opravdu horké letní dny nám způsobují v Praze vznik tepelných ostrovů, to znamená, že uprostřed města, kde máme málo zeleně, vidíme, jak nám z toho asfaltu nebo okolní zástavby sálá to teplo. Především potom v noci, kdy se sice teplota sníží, sálá to teplo z těch staveb, tak to je právě důvod, proč se snažíme Prahu adaptovat na změnu klimatu právě v těch výkyvech a teplých dnech," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Celkem 160 milionů poputuje městským částem, které finance využijí hned několika způsoby. 

"Jsou to projekty nejen výsadby a revitalizace parků v městských částech, ale jsou to také třeba projekty na osazování fotovoltaických panelů, elektráren na střechách budov, to znamená zase to, co nám nejen pomáhá v té přírodě, ale dnes i v té energetické krizi," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Celkem přišlo 116 projektů městských částí, vybráno bylo 52. Dalších 36 milionů korun zamíří odboru ochrany prostředí.

"Který má připravené projekty na revitalizaci vodních toků a vodních nádrží. To, co bylo dříve, když se vodní toky narovnaly - byla to vybetonovaná koryta, tak aby se voda, která spadne z nebe, rychle odvedla. Dnes je to opak. Dnes meandrujeme ty vodní toky, chceme tu vodu zadržet, zpomalit, aby se vsákla v místě, kde spadne," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Dílčí projekty by měly být realizovány ještě v letošním roce a měly by pomoci snížit dopady klimatických změn na území metropole. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu