• Načítám...
>

Nová expozice ukazuje řemesla od středověku po současnost

  • 30. listopadu 2022,
  • 12:22,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Muzeum hlavního města Prahy v zámeckém areálu Ctěnice otevřelo novou expozici. Expozice se jmenuje Řemesla v pořádku a seznámí děti i dospělé s řemesly, které patřily k minulosti, ale i s řemesly, které lidé vykonávají i dnes.

Reklama

Muzeum hlavního města Prahy má jednu z nejrozsáhlejších sbírek cechovních památek na světě. Ty nejlepší kousky tvoří jejich stálou expozici.

"Výstava se jmenuje Řemesla v pořádku, historie profesního sdružování řemeslníků od středověku do současnosti. A jak ten název sám napovídá, tak se tady můžeme potkat s historií cechů. S tím, co to byly cechy, jaká byla jejich úloha," řekla Hana Klabanová - kastelánka, Zámecký areál Ctěnice.

Řemeslníci v 11. a 12. století se sdružovali do tzv. cechů, v českém prostředí se však používal název pořádky. 

"Pak především návštěvníci uvidí předměty, které cechy vyráběly, kterými se pyšnily a které byly důležité pro to, aby ten cech mohl existovat, aby se mohly setkávat, mít schůze, jsou tady vidět i mistrovské práce, takže všechno, co se týká cechů, tady mohou návštěvníci vidět," řekla Hana Klabanová - kastelánka, Zámecký areál Ctěnice.

Vývoj řemeslných sdružení je prezentován ve třech etapách. Ta první je do roku 1948, druhá do roku 1989 a ta třetí sahá do dnešní doby.

Které dříve potřebné řemeslo už dávno vymřelo? A jaké profese jsou v současné době u nás ty nejaktivnější? A o které je už naopak velmi nízký zájem? Na tyto otázky dostanete odpověď právě tady. 

Ze současných řemesel poznáte řezníky, vinaře, kuchaře, cukráře nebo nábytkáře. Zároveň ale i profesi, jako je IT.

"My právě všechny výstavy, které tady ve Ctěnicích pořádáme, i ty doprovodné akce, jsou akce, které jsou věnovány rodinám, rodinám s dětmi. Chceme, aby návštěvníci se tady poučili, aby to byla z jedné části jistá edukace, ale také, aby to byla zábava," řekla Hana Klabanová - kastelánka, Zámecký areál Ctěnice.

V interaktivní části expozice si mohou všichni osahat jednu cechovní pokladnu a vyzkoušet si všechny její tajné přihrádky. 

"Mohou se podívat na vzorky dřev, podívat se na vzorky materiálů, které používali řemeslníci při výrobě různých předmětů," řekla Hana Klabanová - kastelánka, Zámecký areál Ctěnice.

Sbírka cechovních exponátů čítá přibližně 600 předmětů a zámecký areál Ctěnice aktuálně vystavuje jednu třetinu z nich.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu