• Načítám...
>

Planetárium zve malé i velké na putování vesmírem

  • 1. února 2023,
  • 12:24,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Prozkoumat vesmírný prostor, navštívit okolní planety nebo procestovat cizí galaxie. Unikátní podívaná v podobě promítání 8K na vás čeká v pražském planetáriu.

Reklama

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je před pozorováním noční oblohy důležitý oranžový západ Slunce? Nebo jak se orientovat podle hvězd a kde na obloze najít ta či ona souhvězdí? Putovat vesmírem můžete i bez kosmické lodi. Na poznávací misi vás vezmou třeba v pražském planetáriu.

"Pořad je v hlavním astronomickém sále pod hvězdnou oblohou. Sestávají ze dvou částí. Ta první je živě moderovaná pod hvězdnou oblohou, kde se povídá o souhvězdích, o tom, co lze aktuálně pouhým okem spatřit na obloze a potom se pouští film," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária, Praha.

A těch je hned několik. Mezi ty nejzajímavější patří třeba pořad o pravděpodobně nejúspěšnější vesmírné sondě Voyager, která lidstvu z vesmíru zaslala 34 000 fotografií a i po 45 letech od svého vypuštění stále komunikuje se Zemí. Pražské planetárium teď shrnuje to nejzajímavější z jejího dobrodružství napříč sluneční soustavou.

"Díky tomu, jaké obrazy a data pořídila, máme slušnou představu o tom, jaké typy krajin existují i jinde v té sluneční soustavě, třeba na měsících obíhajících okolo velkých plynných planet a to, jak to na površích těchto těles vypadá, je zajímavé a je to něco, co třeba na Zemi najít nelze," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária, Praha.

Druhé z oblíbených dobrodružství se drží spíše při zemi. Není ale o nic méně zajímavé a naopak pro nás možná mnohem důležitější.

"Už samotný název napovídá, že se jedná hlavně o události, které nastaly před 4, 5 miliardami let. Nikdo z nás tu sice nebyl, ale naše představy toho, jak vznikají planety a jak vznikají hvězdy a kolem nich planety, tak přeci jen už jsou pokročilé, takže tato naše tvrzení a nejnovější poznatky jsou shrnuty v obrazově poutavém filmu Zrození Země," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária, Praha.

Planetárium ale nezapomíná ani děti. Pro ně připravilo hned několik pořadů.

"Se zvířátky o vesmíru je povídání zvířátek, dozvídají se tam právě ty základní věci, potom v pohádce 3-2-1 START se křeček Elon snaží dostat nad vzduch, nad atmosféru do vesmírného prostoru a zkouší různé metody. Společně s tím křečkem Elonem si děti vyzkouší vytvořit nějaký nápad, jak se vlastně do toho vesmíru dostat," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária, Praha.

Dnes už klasickou pohádkou pro děti je pak Polaris, která vypráví o cestě vesmírem a jednoduchým a hravým způsobem vysvětluje nejrůznější vesmírné jevy a procesy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu