• Načítám...
>

Pražští zastupitelé schválili rozpočet pro příští rok

  • 15. prosince 2023,
  • 12:03,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražští zastupitelé schválili rozpočet pro rok 2024. Praha bude v příštím roce hospodařit s příjmy zhruba 105,8 miliardy a výdaji 109,42 miliardy korun. V obou případech jde o meziroční zvýšení. Kvůli zvyšující se inflaci se podle zastupitele Zdeňka Kováříka (ODS) jedná o historicky nejvyšší rozpočet, jaký kdy Praha měla.

Reklama

Po několika hodinové diskuzi na svém posledním letošním zasedání pražští zastupitelé schválili rozpočet metropole na rok 2024. Hlavní město bude v příštím roce hospodařit s příjmy téměř 106 miliard a výdaji přes 109 miliard korun, nejvíce peněz půjde do dopravy.

"Velmi pozitivní zpráva je, že se nám daří postupně navyšovat podíl investic v celkovém rozpočtu, které jsou ve výši 21, 3 miliardy nových peněz. Provozní výdaje jsou 88 miliard a 100 milionů zhruba," řekl Zdeněk Kovářík (ODS) - radní hl. m. Prahy.

A to je zhruba o 3, 4 miliardy více, než v letošním rozpočtu. Do dopravy pak z celkové částky zamíří 28, 67 miliardy korun.

"Nejvýznamnější investičními akcemi bude metro D, rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce, Výstaviště, Tržnice, významné dopravní stavby, Dvorecký most, Libeňský most, velmi významná stavba z hlediska MHD, z hlediska tramvají je Vozovna v Hloubětíně," řekl Zdeněk Kovářík (ODS) - radní hl. m. Prahy.

Do největší investiční akce, tedy pokračování stavby linky metra D město vyčlenilo 3, 1 miliardy korun. Dalších 2, 8 miliardy Praha převede z peněz, které se na stavbu metra nevyčerpaly v letošním roce. Druhou nejnákladnější rozpočtovou kapitolou v běžných výdajích je školství, tady město počítá s částkou 27, 51 miliardy korun.

"Dokončujeme Základní školu na Šeberově, to bude po dlouhé době první škola, kterou staví město samo, plus si samozřejmě necháme stovky milionů v rezervě na nové školské kapacity, když se nám podaří zajistit nové prostory," řekl Zdeněk Kovářík (ODS) - radní hl. m. Prahy.

Radní Zdeněk Kovářík pak v souvislosti s běžnými výdaji zmínil také letos schválenou změnu financování městských částí. 

"Které jsme zároveň meziročně navýšili zhruba o 15 %, což je 1, 3 miliardy, které dostávají městské části od města navíc. Dlouhou dobu jsme jeli v takových pseudo kritériích, teď se dostáváme, věřím, do dlouhodobě udržitelného systému, který umožňuje těm městským částem více predikovat a plánovat zejména investiční výdaje," řekl Zdeněk Kovářík (ODS) - radní hl. m. Prahy.

V příjmech získá město podle rozpočtu v příštím roce 74, 65 miliardy korun z daní a necelé 3 miliardy z nedaňových příjmů, takzvané transfery, tedy peníze od státu přesáhnou 28 miliard. Oproti loňskému rozpočtu je celková suma příjmů meziročně o zhruba 6, 15 miliardy korun vyšší.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu