• Načítám...
>

Budoucí stanice metra D Nové Dvory se dočká úprav

  • 13. února 2024,
  • 8:11,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Hlavní město Praha chce upravit projekt plánované stanice metra D Nové Dvory tak, aby odpovídal budoucí zástavbě, kterou v jejím okolí připravuje magistrát. Vyplývá to z materiálu, který schválili radní hlavního města. Město si k výstavbě na pozemcích v okolí stanice nechalo zpracovat územní studii, mají tam být byty, obchodní a administrativní budovy, kulturní centrum či P+R parkoviště. Stanice Nové Dvory je součástí druhé etapy stavby metra D, na kterou nyní antimonopolní úřad (ÚOHS) zkoumá tendr.

Reklama

Stanice Nové Dvory na připravované čtvrté trase pražského metra se dočká úprav. Ty budou přizpůsobeny celkovému konceptu horní části území, kde se hlavnímu městu Praze podařilo koupit objekt České pošty.

„Celá ta městská čtvrť může být velmi koncepční. Metro se tak nemusí té budově vyhýbat, ale může přímo navazovat na ta horní území,“ vysvětluje náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN).

Hlavní město Praha se ještě snaží stanice různě upravit, jako to bylo v případě stanice metra Nemocnice Krč, kde se už v předchozím volebním období podařilo upravit projekt stanice metra tak, aby se mohlo výtahem a eskalátory rovnou do Nádraží Krč a nemuselo to být odděleno pěší cestou mezi těmito systémy.

„Podobným způsobem pracujeme tady na Nových Dvorech. Ta stanice bude efektnější, bude navazovat na takové městské centrum, multifunkční objekt, kde bude parkování, kultura, administrativa i bydlení,“ uzavírá Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora hl. m. Prahy.

Nová čtvrť kolem budoucí stanice má mít až 2000 převážně městských nájemních bytů. Na rozloze téměř 30 hektarů mají podle studie zadané magistrátem vzniknout kanceláře, obchody, školka, základní i střední škola, poliklinika, venkovní hřiště a sportovní hala nebo komunitní kulturní centrum s knihovnou. Vedle bytů, obchodů a kanceláří mají mít Nové Dvory také tři náměstí, z nichž některá budou propojena parkem Jalodvorská louka. Stanici metra má na tramvajovou síť napojit prodloužená trať z Libuše. Jednotlivé části čtvrti město plánuje stavět deset až 15 let. Stavba nové linky pražského metra začala předloni, ve výstavbě je úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory, u kterého se nyní zabývá soutěží na výstavbu antimonopolní úřad, a to kvůli stížnosti sdružení firem, které byly vyřazeny z tendru. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu