• Načítám...
>

Práce dobrovolného hasiče je radost i dřina

  • 18. března 2024,
  • 22:58,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Dobrovolný hasič ten tvrdý chleba má. Běžně zvládá vykonávat své povinnosti na pracovišti a ve svém volném čase pak navleče hasičský mundúr a upaluje na sraz dobrovolníků, na cvičení, školení a když je třeba, tak k výjezdu, aby pomohl profesionálním hasičům. Čelit přitom musí stejnému riziku a nebezpečí, jako ti, pro které je tato činnost jejich řemeslem. Letňanští dobrovolníci se takto schází pravidelně jednou týdně. Mají špičkové zázemí a nejmodernější techniku. Pomáhali při řadě mimořádných událostí, ať už to byl požár v Českém Švýcarsku nebo likvidace škod po tornádu na Moravě.

Reklama

Pracovní náplní muž zákona, ve svém volném čase dobrovolný hasič. Velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Letňanech Jan Košťál se rozhodně nenudí. S partou hasičů se schází většinou každé pondělí, kdy s nimi provádí pravidelné cvičení. Do jejich řad se po splnění podmínek můžete klidně přihlásit i vy. 

„Základním požadavkem pro vstup do jednotky je minimální věková hranice osmnácti let, pak je to zdravotní způsobilost a následně je to nějaká fyzická zdatnost. Ne, že by to bylo nějak extrémně náročné, ale je dobré, aby ten člověk byl schopný se postarat o sebe a zároveň o své kolegy,“ vysvětluje velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Letňanech Jan Košťál.

A také by to určitě neměl být sobec. Týmový duch je při této činnosti klíčový. Všichni se totiž na sebe navzájem spoléhají. A další vlastnost, která je u letňanských dobrovolníků v kursu, je také smysl pro humor a dobrá nálada. Na oplátku za to pak členové dostanou řadu výhod.

„Ten soubor benefitů je o tom, že ten člověk má právo chodit do bazénu a do posilovny v Letňanech zadarmo. Dalším benefitem, který označuji za benefit já, je výborný kolektiv, dobrá společnost a možnost se neustále rozvíjet,“ popisuje Jan Košťál, velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů Letňany. 

Další benefit pak jistě ocení ti, kteří milují techniku. Té mají totiž letňanští dobrovolní hasiči habaděj, od stařičkého trambuse až po ty nejmodernější vozy včetně tatrovky do těžkého terénu. 

„Máme moderní techniku srovnatelnou v podstatě s technikou hasičského záchranného sboru, kdy obě naše vozidla nejsou starší než poslední dekádu. Mám pocit, že Tatra je snad sedm let stará a Scanii, té letos táhne na druhý rok,“ vypočítává velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Letňanech Jan Košťál.

Život dobrovolného hasiče je jako na horské dráze. Jsou roky, kdy vyrazí ke stovce výjezdů, jindy stačí jedna velká událost, která hasiče plně vytíží. Například požár v Českém Švýcarsku nebo tornádo na Moravě. Vždy ale záleží na tom, jaké nástrahy počasí a Pražané hasičům připraví. Jejich činnost je opravdu pestrá a netýká se jen hašení ohně, dojde i na pověstné sundávání kočky z koruny stromu.

„Jednou se mi to stalo, že jsme zachraňovali kočku, ale jinak vesměs požáry netvoří tu hlavní část naší činnosti. Většinou to jsou technické zásahy jako otevírání bytů, vyprošťování osob z výtahů, zajištění prostoru po dopravní nehodě, dále různé větrné smršti a odstraňování následků, jako jsou padlé stromy nebo čerpání vody,“ uzavírá Jan Košťál, velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Letňanech. 

Profesionální hasiči sice svou činnost vykonávají ještě na daleko vyšší úrovni než dobrovolní hasiči, přesto by se profíci bez dobrovolníků často neobešli. Pomáhají jim například vozit vodu, případně, když jsou náhodou na místě dříve, ten prvotní zásah je do příjezdu profesionálů na nich a hrozí jim přitom stejné nebezpečí, jako jejich zkušenějším kolegům. Letňanští dobrovolníci takto pomáhají zdarma, ve svém volném čase a co je nejdůležitější, rádi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu