• Načítám...
>

Expozice Sál minerálů ukazuje české stříbro i vltavíny

  • 25. března 2024,
  • 10:20,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Národní muzeum v Praze vás zve na expozici minerálů s názvem Sál minerálů. Najdete ji v prvním patře Historické budovy Národního muzea vedle Pantheonu. Představuje více než 4 000 předmětů ze sbírky, která celkově čítá neuvěřitelných 100 000 minerálů z celého světa. Ty nejzajímavější a nejkrásnější minerály jsou vystaveny v původních tzv. Schulzových vitrínách, které získaly svůj název po architektovi Historické budovy Národního muzea Josefu Schulzovi. V expozici je možné spatřit například několik podob zlata, stříbra, diamantů nebo grafitů ve své surové formě.

Reklama

Národní muzeum v Praze obsahuje celou řadu mimořádně cenných sbírek a artefaktů. Jednou z nich je bezesporu i sbírka minerálů. Ty si mohou návštěvníci prohlédnout v rámci expozice s názvem Sál minerálů, kde je jich k vidění přes 4 tisíce. Tato sbírka je v muzeu zároveň úplně nejstarší a její rozšiřování probíhá už více než 200 let.

"Máme tady samozřejmě velké množství unikátních kousků, hodnotných jak svým složením, třeba vzorky zlata, stříbra, jsou tady minerály, které nejsou třeba tak známé veřejnosti a přitom jsou velmi cenné, protože obsahují v rámci toho minerálního druhu velkých krystalů, jsou unikátně zbarvené, vysoké sběratelské hodnoty," řekl Luboš Vrtiška - kurátor mineralogické sbírky Národního muzea.

Prohlédnout si můžete minerály z celého světa, ale i z Česka, například stříbro z Jáchymova nebo z Příbrami, případně acháty z Podkrkonoší. Výjimečná je i sbírka vltavínů z jihočeských a moravských nalezišť. Pokud byste měli štěstí, tak je můžete klidně najít po dešti na poli, a to zejména v jižních Čechách a na Moravě.

"Jsou především svou barvou a průhledností, protože tyto látky, kterým my říkáme tektity, jsou vzniklé dopadem meteoritu na zem, se nachází všude možně po světě, ale pouze v jižních Čechách mají krásnou zelenou barvu," řekl Luboš Vrtiška - kurátor mineralogické sbírky Národního muzea.

A pokud by vám náhodou nestačilo to, co můžete najít u nás na planetě Zemi, k prohlédnutí i k osahání je tu také řada kousků, které k nám přiletěly z nekonečného vesmíru. Některé minerály jsou ale naopak pod pečlivým dohledem a ani zaměstnanci muzea se jejich blízkosti z bezpečnostních důvodů nesmí vystavovat příliš dlouho. Jde totiž o radioaktivní uran.

"Minerál uraninit, oxid uranu, ze kterého se složí nejbohatší ruda uranu v přírodě, pochází z kamene u Příbrami z uranových dolů, nebezpečné to krátkodobě není. Je to sice silný přírodní zářič, ale když se tomu nebudeme vystavovat dlouhé dny, tak to určitě není nebezpečné," řekl Luboš Vrtiška - kurátor mineralogické sbírky Národního muzea.

Mineralogické sbírky jsou součástí Národního muzea už od roku 1818, kdy vybraní šlechtici muzeum založili a velká část z nich mu věnovala své sbírky. Od té doby se intenzivně rozrůstá a v současnosti čítá okolo 110 tisíc kusů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu