• Načítám...
>

Ministerstvo plánuje zálohování plastových láhví

  • 10. července 2024,
  • 8:42,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Ministerstvo životního prostředí na podzim předloží do mezirezortního připomínkového řízení novelu zákona o obalech, která se týká zálohování PET lahví a plechovek. Díky úpravám zákona by se mělo recyklovat více než 2, 5 miliardy kusů nápojových obalů ročně, čímž se výrazně sníží nevyužitý odpad a znečištění přírody. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekla pražská náměstkyně pro životní prostředí.

Reklama

Zálohy na plechovky a PET láhve by měly začít platit nejpozději v roce 2026. Vláda by totiž v nejbližších týdnech měla projednat novelu zákona o obalech, jejíž návrh nedávno dokončilo Ministerstvo životního prostředí.

"Zásadní důvod je, že tyto materiály se neustále povalují různě po městských parcích, škarpách, ve veřejném prostoru. Ten druhý zásadní důvod je prostý. Je to otázka cirkularity, aby staré láhve udělaly láhev novou. My totiž potřebujeme výrazně méně energie. U PET je to jen 20 %, u plechovek dokonce jen 5 % energie," řekl Petr Hladík (KDU-ČSL), ministr životního prostředí.

Zavedení zálohového systému má tak zlepšit třídění vybraných nápojových obalů a obecně tak i zvýšit sběr PET lahví a plechovek.

"Finanční motivace při zálohování jak PET láhví, tak těch plechovek fungují. Vede k celkovému snížení objemu odpadu, který končí nevytříděný, jak už bylo řečeno, v odpadkových koších a nebo v horším případě někde pohozené v přírodě, parcích, ulicích," řekla Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Plasty a kovy tvoří sedminu odpadu odhozeného v pražských ulicích, parcích ale i vodních tocích. Největší část tohoto smetí pak tvoří právě nápojové PET láhve a plechovky.

"Z dostupných dat vyplývá, že plasty a kovy tvoří v centrální části Prahy v roce 2023 průměrně asi 13 procent z celkového obsahu směsných popelnic," řekla Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Zálohováním PET lahví a plechovek by navíc Praha do své kasy získala ročně dalších více než 70 milionů korun.

"Tady aktuálně vidíme město Prahu, aktuální příjem ze společnosti EKO-KOM za sběr, třídění, to znamená za ty jednotlivé barevné kontejnery, které Praha dostává, je aktuálně 226 milionů, po zavedení zákona o zálohách ten předpoklad příjmu je zhruba 295," řekl Petr Hladík (KDU-ČSL), ministr životního prostředí.

Záloha na petky a plechovky, kterou by platil zákazník při nákupu nápoje, by měla být 4 koruny. Použité láhve pak bude možné vrátit na prodejnách a benzínkách s prodejní plochou nad 50 metrů čtverečních. Ty by se totiž do zálohovacího systému měly zapojit povinně. Ostatní pak pouze dobrovolně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu