• Načítám...
>

Pražský okruh je o krok blíže k dostavění

  • 5. dubna 2017,
  • 12:27,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

V polovině dubna dostane Ministerstvo životního prostředí k posouzení studii vlivu na životní prostředí části pražského okruhu známou pod číslem 511. Jejím schválením by se okruh konečně stal kompletním a řadě lidí by se ulevilo - například obyvatelům Spořilova, kudy nyní projíždí denně stovky kamionů.

Reklama

Pražský okruh, který je pro Prahu velikou stavbou, je o krok blíže svému dokončení.

„Hrubopis o posouzení vlivu na životní prostředí byl předán ŘSD, ředitelství silnic a dálnic, teď připomínkuje a vypadá to, že skutečně v polovině dubna by mohla být žádost EU na ministerstvu životního prostředí předána,“ řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

„Pokud všechno dobře půjde, tak si myslím, že se můžeme dočkat v brzké době toho, že by se mohlo začít něco dít,“ řekl Petr Sýkora, zastupitel MČ Praha 11.

Pražský okruh, respektive jeho část 511, měla tu smůlu, že si musí projít složitým procesem posuzování vlivu na životní prostředí ve zkratce EJA, ačkoliv jí původně měla být udělena výjimka. Praze se ale podařilo proces urychlit vytvořením zvláštního týmu.

„Ten tým co jsme vytvořili společně s ministerstvem dopravy a ŘSD se Středními Čechami, tak skutečně když zabral, tak se ukázalo, že se skutečně dá ta práce co nejrychleji odvést,“ řekl Petr Dolínek.

Bylo by ale asi chybou radovat se předčasně. Česká legislativa totiž umožňuje v podstatě každému, aby takto důležitou stavbu pozastavil a to hned ve třech procesech za sebou.

„Máme bohužel, a v tom jsme unikátní jako Česká Republika, máme po sobě tři jdoucí procesy. Máme EJU, územní řízení a stavební řízení. Samozřejmě umožňují veřejnosti, aby se odvolávali k těm závěrům, a potom soudy trvají trojnásobně déle, protože je možné se odvolat proti každému tomu procesu jednotlivě,“ řekl Richard Brabec, ministr životního prostředí ČR.

Pokud se tedy najde dostatek kverulantů, budeme pražský okruh zase na chvíli smůlu. Na lepší časy se ale může blýskat směrem z poslanecké sněmovny. Novela stavebního zákona, kterou poslanci projednávají, by mohla možnosti ověřovatelů omezit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu