• Načítám...
>

Národní muzeum prezentuje život Keltů

  • 25. května 2018,
  • 18:28,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Výstava Keltové v Nové budově Národního muzea přibližuje nezastupitelnou úlohu Keltů ve vývoji lidstva, zejména pro jejich zručnost a pokrokovost v běžných činnostech denního života. Z úrovně života Keltů je zřejmé, že měli rozhodující vliv na vývoj oblasti Čech a celé historické Evropy.

Reklama

Výstava Keltové v Nové budově Národního muzea zachycuje dopodrobna život keltských kměnů. Těmi označujeme rozmanité populace a kmenová uskupení doby železné, obývající celou Evropu od Britských ostrovů, přes západní, střední a jihovýchodní Evropu až po Malou Asii. Kořeny keltské kultury nalezneme už ve starší době železné mezi roky 800 až 450 př. n. l. 

"Jejich význam byl naprosto zásadního charakteru. Víme, že ve svém vrcholném období v závěru té Laténské civilizace byli těmito původními obyvateli naší země položeny základy historické Evropy," řekl Pavel Sankot, spoluautor výstavy. 

Období Laténské kultury v Čechách, jejímiž tvůrci a nositeli byli právě Keltové, je přiblíženo prostřednictvím 2 základních témat. Duchovního světa a každodenního života v prostředí sídlišť, kde Keltové rozvíjeli různá nová řemesla. 

"V oblasti výroby železné industrie, bronzové industrie, zpracování drahých kovů, materiálů, které v dnešní době nejsou prakticky známé, jako např švartna, ale i v oblasti sklářství," řekl Pavel Sankot.

Keltské ženy vždy velmi dbaly na údržbu svého zevnějšku a zdobily se zlatými, stříbrnými, bronzovými, ale také švartnovými nákrčníky, náramky a prsteny. 

"Švartna je určitý druh mladého uhlí, které se nachází v oblasti západně od Prahy po oblast Rakovnicka," řekl Pavel Sankot. 

Na výstavě je pamatováno i na ty nejmenší návštěvníky.

"Máme tady dětskou hernu, kde si mohou užít s hračkami, které jsme se snažili stylizovat do toho keltského světa. Další poměrně zajímavý a interaktivní prvek je haptická část, která je připravena pro obyčejné lidi, i pro nevidomé, kde se na vlastní kůži můžete setkat s tím artefaktem," řekla Viktoria Čisťaková, spoluautorka výstavy. 

Bezesporu nejvzácnějším exponátem výstavy je hlava muže, která byla nalezena ve Mšeckých Žehrovicích. Výstava Keltové v Nové budově Národního muzea potrvá do 24. února roku 2019.Národní muzeum prezentuje život Keltů

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu