• Načítám...
>

Opravy Negrelliho mostu jsou ve své třetině

  • 7. srpna 2018,
  • 21:23,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Opravy Negrelliho viaduktu jsou ve své třetině. Hotovo má být v roce 2020. Tedy 170 let poté, co byl most otevřen. Rekonstrukce této nejstarší železniční stavby přes Vltavu je součástí připravovaného projektu "Modernizace trati Praha - Kladno s odbočkou na Letiště Václava Havla.

Reklama

Negrelliho viadukt je prvním pražským železničním mostem přes Vltavu a druhým nejstarším stojícím mostem v metropoli. Vlaky po něm jezdí už od roku 1850. Nyní stavbaři pokračují v jeho rekonstrukci.

"Negrelliho viadukt je významná kulturní památka dopravního charakteru, prochází komplexní rekonstrukcí, zároveň je to součást první etapy, která bude zahrnovat spojení z Masarykova nádraží na Letiště Václava Havla," řekla Radka Pistoriusová, tisková mluvčí SŽDC.

Hotovo má být v roce 2020. Tedy 170 let poté, co byl most, který propojuje Masarykovo nádraží a Bubny, otevřen.

"Práce jsou přibližně ve třetině, v současnosti máme odtěžené povrchy nad všemi klenbami, rozebrali jsme přibližně 10 kleneb kompletně, budou se rozebírat nejspíše ještě další 3," řekl Michal Talián, tiskový mluvčí stavební firmy.

"Oprava celého toho Negrelliho viaduktu bude stát jednu miliardu 400 milionů korun. Z toho 990 milionů je schválený příspěvek EU," řekla Radka Pistoriusová.

Rekonstrukce si vyžádala už několik dopravních omezení. Naposledy začátkem srpna v Karlíně.

"Je to velmi specifická rekonstrukce, samozřejmě je to uprostřed města, tudíž to předpokládá jisté dopravní omezení, ale je to skutečně významná kulturní památka, prochází komplexní rekonstrukcí, přinese jednak zvýšení rychlosti na té trati z bývalých 40 km/h na 60 km/h, rovněž tam bude nové zabezpečovací zařízení, takže trať bude bezpečnější," řekla Radka Pistoriusová.

Dále také vzroste počet vlaků, které přes most za hodinu projedou. Pražané se navíc dočkají ještě jedné novinky. A to revitalizace prostorů pod oblouky mostu v Karlíně. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu