• Načítám...
>

Historický kolotoč na Letné se roztočí příští rok

  • 15. listopadu 2018,
  • 17:33,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Letenský kolotoč z 19. století je nejstarším dochovaným podlahovým kolotočem v Evropě. Naposledy byl v provozu v roce 2004, kdy byl kvůli špatnému technickému stavu uzavřen. Nyní ho má ve správě Národní technické muzeum, které ho opravuje. Více už v následující reportáži.

Reklama

Letenský kolotoč z konce 19. století, který je zapsaný v seznamu nemovitých kulturních památek ČR, se znovu roztočí příští rok. Už nyní se ale mohou lidé alespoň částečně podívat na to, jak rekonstrukce dopadla. Všech 21 koní z kolotoče už totiž bylo opraveno a 6 z nich si nyní lidé mohou prohlédnout v Národním technickém muzeu.

"Opravovala se kopyta, nechala se vyrábět nová, ručně vyráběná sedla a odlévaly se oči z koňů. Ta rekonstrukce trvala téměř třičtvrtě roku," řekl Adam Dušek, tiskový mluvčí Národního technického muzea.

Restaurátoři to neměli jednoduché. Většina koní totiž

byla ve velmi špatném stavu. Nejprve tak museli opravit samotnou dřevěnou konstrukci. Poté znovu vytvořili těla zvířat z jutových pytlů vyplněných slámou a africkou travou. A nakonec všech 21 koní potáhli pravou koňskou kůží dovezenou z Francie. 

"Kůň je jateční zvíře, ale v Česku ani na Slovensku se nekonzumuje v takovém množství, aby se podařilo sehnat 21 koňských kůží, které jsme potřebovali, tak se restaurátoři obrátili i na zahraniční dodavatele a nakonec se tedy podařilo ve Francii získat koňské kůže v požadované barvě a velikosti," řekl Adam Dušek.

Odborníci při rekonstrukci učinili několik zajímavých objevů.

"Našli jsme historické noviny - Národní listy z roku 1937, podařilo se najít staré vstupenky, podařilo se najít minci z doby monarchie roku 1897 a podařilo se najít i současné mince, takže to potvrzuje, kolik generací se na kolotoči točilo," řekl Adam Dušek.

Oprava koní vyšla na více než 7 milionů korun. Přes dva miliony z této částky se podařilo sehnat díky veřejné sbírce. Na rekonstrukci tak už nyní čeká pouze novorenesanční pavilon, který se nachází u vstupu do Letenských sadů. Kolotoč se do něj má vrátit už příští rok. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu