• Načítám...
>

Zastupitelé opět řešili Mariánský sloup

  • 14. prosince 2018,
  • 23:29,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Zastupitelstvo hlavního města mělo na stole petici proti Mariánskému sloupu na Staroměstském náměstí. V diskuzi se střetli kromě zastupitelů i občané. Navíc souboj odpůrců a příznivců tohoto sloupu bude dál pokračovat. V lednu je totiž na programu další petice, tentokrát zastánců Mariánského sloupu.

Reklama

Pražští zastupitelé se opět po roce zabývali Mariánským sloupem. Na programu jednání totiž měli petici proti jeho opětovnému umístění na Staroměstské náměstí. 

"Ten sloup, jak je zjevné i z té dnešní diskuze, je rozdělující. A stavět něco, co rozděluje, mi přijde úplně kontraproduktivní k té dnešní době. Po 300 let byl vnímán jako symbol Habsburské monarchie, která znemožňovala svobodný pohyb obyvatel, nemohli se vyjadřovat česky, neměli náboženskou svobodu, nebyli sociálně svobodní," řekla Hana Tonzarová, odpůrkyně Mariánského sloupu.

"V klidu probrat pro a proti a uznat historická fakta, uznat umělecká fakta, uznat práci českých rukou. To umění lidí, kteří umějí udělat věrnou kopii Panny Marie, která se modlí, je královnou míru," řekl Jaroslav Hnátek, příznivec Mariánského sloupu. 

Příznivci i odpůrci sloupu mezi sebou plamenně diskutovali. Žádné jednoznačné odpovědi se ale nedočkali. Zastupitelstvo pouze vzalo petici na vědomí a diskuze tak bude dále pokračovat.

"V lednu se bude projednávat ještě ta petice pro Mariánský sloup. Předpokládám, že opět bude diskuze obou názorových táborů. Pak bude záležet asi na nějakých koaličních jednáních, abychom vydali nějaké jasné stanovisko," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy. 

Zástupci pražské koalice v tuto chvíli nemají na Mariánský sloup úplně jednotný názor a budou tak tento monument řešit v koaličních jednáních. 

"Když si uvědomíme, že o Mariánském sloupu se zde jednalo prakticky na každém zastupitelstvu v minulém volebním období, tak je jasné, že asi není na prvním zastupitelstvu možné tento problém vyřešit," řekl Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu ZHMP.

"My jsme se o tomto, jako Praha sobě, bavili. Zjistili jsme, že názorově zatím nejsme jednotní," řekla Hana Třeštíková. 

"My si myslíme, že je Mariánský sloup historická věc a také, že kdyby se měl dnes znovu vztyčit, tak to spíše vzbudí emoce. Přijde nám, že to není úplně symbol usmíření. Rádi bychom, kdyby se tato situace uzavřela a aby se Mariánský sloup neobnovoval," řekl Viktor Mahrik, zastupitel hl. m. Prahy. 

Pravděpodobně se diskuze kolem Mariánského sloupu neuzavře ani po lednovém zastupitelstvu. Příznivci i odpůrci totiž jsou rozhodnuti svůj boj nevzdat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu