• Načítám...
>

Na ČVUT soutěžili roboti

  • 17. prosince 2018,
  • 9:26,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na ČVUT se konala soutěž robotů. Soutěžili jak středoškolské, tak i vysokoškolské týmy. Ty musely prokázat znalost v mnoha oborech od elektrotechniky až po programování.

Reklama

Už po 10. pořádalo ČVUT robosoutěž. 

"Je to soutěž pro studenty ze středních škol, také pro studenty z prvních ročníků vysokých škol. Je to soutěž, kdy studenti staví robota z lega a řeší s ním nějakou úlohu, která je každý rok jiná," řekl Jiří Zemánek, katedra řídící techniky FEL ČVUT.

Autonomní roboti sestrojení studenty tak měli za úkol projet připravené bludiště. 

"Ta úloha se jmenuje Pacman. Jestli znáte tu starou hru, jak tam běhal ten panáček a sbíral body, tak tady ty body jsou takové svítící kroužky v bludišti, které zhasnou, pokud je robot přejede magnetem. Robot si tak sám musí najít cestu, musí pozhasínat co nejvíce těch světel a navíc tam hrají roli nějací duchové, kterým se musí vyhnout," řekl Jiří Zemánek.

K sestavení a naprogramování robota potřebujete řadu dovedností. Od matematiky přes fyziku, znalosti programování až po elektrotechniku. 

"Je potřeba ho postavit, takže je potřeba mít představu o tom, jak to dát dohromady mechanicky, jsou tam senzory, motory. Jeho důležitou součástí je ale i ten program, který ho řídí. Ten robot je vždy tak špatný, jako je nejslabší článek celého toho řetězu," řekl Jiří Zemánek.

Mezi soutěžními týmy se našel i ten s převahou něžného pohlaví. Ten tvořili studenti 1. a 2. ročníku střední školy z Mladé Boleslavi. 

"Hodně se to protahovalo, protože jsme to postavili a mysleli si, že to bude fungovat, ale nefungovalo," řekla Tereza, tým Géčko. 

"Konstrukci jsme vymýšleli všichni, nejvíce asi já, holky pak dělaly hlavně to programování, které jsem také nějak doplňoval, takže jsme na tom dělali všichni dohromady," řekl Martin, tým Géčko. 

"Je tam opravdu hodně možností naprogramování. Přímo od lega je i aplikace, na které se to dá programovat, takže není potřeba znát přímo nějaký programovací jazyk. Je to v takových kostičkách, kam si jen dosazujete hodnoty a různě se to kombinuje," řekla Aneta, tým Géčko.

"Začalo to jako takový motivační předmět pro studenty vysoké školy. Pak jsme tam přibrali ještě studenty středních škol a před pár lety jsme začali dělat extra kolo i pro základní školy. Ten zájem stále roste, dokonce bych řekl, že je už vyšší na straně těch mladších lidí, než těch vysokoškoláků," řekl Jiří Zemánek. 

Robosoutěž probíhala za velkého diváckého zájmu a nejlepší týmy si odnesly hodnotné ceny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu