• Načítám...
>

Praha hostí výstavu filmových klapek

  • 13. března 2019,
  • 23:29,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V rámci doprovodného programu 59. ročníku Zlínského filmového festivalu si můžete v Divadle Hybernia prohlédnout více než 100 uměleckých filmových klapek. Výtěžek z jejich prodeje podpoří začínající filmaře a jejich tvorbu.

Reklama

V Praze je k vidění výstava filmových klapek, která je již 22 let součástí doprovodného programu Zlínského filmového festivalu. I letos bude výtěžek věnován na podporu začínajících filmařů.

"Výtvarníkům rozdáme čisté dřevěné klapky a oni je podle své invence pomalují, výtvarně ztvární. My potom ty hotové výtvory dražíme v rámci Zlínského filmového festivalu," řekla Kateřina Martykánová, tisková mluvčí Zlínského filmového festivalu.

Za dosavadních 21 ročníků salonu filmových klapek vzniklo přesně 2369 klapek, které byly vydraženy za celkem 32 934 600 korun. Mezi více než 120 exponáty najdete díla například od Kristiana Kodeta, Jana Saudka a desítky dalších.

"Já jsem už 17. rok, což je neskutečné. U klapek jsem byl tedy úplně od začátku, protože jsem spolupracoval s galeristou, který to v podstatě ještě s kolegou vymyslel. Čerpám ze své tvorby, maluji noční města, dnes už přes 200 evropských měst a udělal jsem si takový projekt, že jeden rok vždy dělám české město, druhý rok moravský a třetí je vždy cizina," řekl Jiří Valeš, výtvarník.

Už posedmé svou kresbou přispěl také autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček.

"Tentokrát je to Kokořínské údolí, kde máme jednoho koně a jezdíme na něm. Jsou tam skály, teče tam voda a je tam nádherně," řekl Jaroslav Němeček, výtvarník.

Výstava bude k vidění v 6 městech po celé republice a ukončí jí tradiční aukce v neděli 26. května v rámci 59. ročníku Zlínského filmového festivalu. Klapky si můžete prohlédnout v pražském Divadle Hybernia až do 25. března. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu