• Načítám...
>

Výstava ukazuje neslavnější z děl Adolfa Loose

  • 15. března 2019,
  • 19:22,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ve Winternitzově vile byla zahájena výstava Adolf Loos Modely. Zajímavostí výstavy je, že autorem modelů je profesor Tokijské univerzity Jošio Sakurai a jeho studenti. Výstava ukazuje nejvýznamnější stavby Adolfa Loose a jsou vyrobeny v měřítku 1:50.

Reklama

Adolf Loos Modely, tak se jmenuje výstava, která právě probíhá ve Winternitzově vile.

"Představuje 13 modelů staveb Adolfa Loose v měřítku 1:50, je možné zde najít jak objekty z ČR - třeba Müllerovu vilu, nebo objekty z Paříže či Vídně. Modely jsou unikátní v tom, že je možné jednu stranu toho modelu odstranit a je možné se podívat dovnitř, to znamená že divák si lépe představí ten prostorový plán, který Loos nazýval Raumplan," řekla Kristina Cysařová, PR manager.

Autorem modelů je profesor Tokijské univerzity Jošio Sakurai. Ten je vytvořil společně se svými studenty a je velkým obdivovatelem díla Adolfa Loose.

"Adolf Loose je velice zajímavý architekt především kvůli Raumplanu, což je komplikovaný systém prostorového uspořádání domu. A právě model umožňuje daleko lépe pochopit, jak celá stavba funguje než nějaký plán a to je asi hlavní důvod, proč nás jeho stavby fascinují," řekl Jošio Sakurai, autor modelů.

Na vernisáž výstavy dorazil i pražský primátor Zdeněk Hřib.

"Adolf Loos byl jedním z nejvýznamnějších architektů 20. století a proto jsem velice rád, že jeho odkaz žije a to i v zahraničí a dále. Tato vila byla jedna z posledních, kterou pan architekt realizoval, takže jsem velice rád, že se tady odehrává premiéra výstavy těch modelů," řekl Zdeněk Hřib.

Výstava Adolf Loos Modely potrvá ve Winternitzově vile až do 26. června. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu