• Načítám...
>

Památkový ústav zpřístupní Invalidovnu

  • 21. března 2019,
  • 17:13,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu otevřou své brány návštěvníkům během posledního březnového víkendu. Letošní sezóna bude věnována rodu Gallasů a Clam-Gallasů. A pravidelný návštěvnický provoz zavádí od dubna také pražská Invalidovna.

Reklama

Národní památkový ústav představil novinky pro letošní sezónu.

"Sezóna má hlavní téma rod Gallasů a Clam-Gallasů. Letos cílíme konkrétně na tento rod, který je především spjatý se severními Čechy," řekl Miloš Kadlec, ředitel územní památkové správy Sychrov.

V Praze se milovníci památek mohou těšit na Invalidovnu. Tu se Národní památkový ústav rozhodl otevřít pravidelně pro širokou veřejnost.

"Invalidovna bude v letošním roce od 5. dubna pravidelně každý týden 3 dny zpřístupněna veřejnosti. Zvolili jsme dny, které rezonují, tedy pátek, sobota a neděle," řekla Naděžda Goryczková, generální ředitelka NPÚ.

Invalidovna se pro veřejnost otevře Garden Food & Art festivalem. Ten proběhne 4. až 6. dubna. Návštěvníkům prostory Invalidovny nabídnou zajímavou podívanou.

"Současně zpřístupňujeme východní křídlo Invalidovny pro veřejnost, kde máme naplánovanou prohlídkovou trasu, kde chceme ukázat tu současnou surovost a dopad povodní z roku 2002. Ale také chceme ukázat, jak žili invalidé a veteráni válek v Invalidovně v baroku, v 19. století," řekla Naděžda Goryczková.

Národní památkový ústav zahájil i obnovu Zahrad pod pražským hradem.

"Probíhá obnova Ledeburské a Pálffyovské zahrady v hodnotě asi 48 milionů korun. Samozřejmě to znamená, že zahrady jsou pro veřejnost v této části uzavřeny. Potřebovaly už ale obnovit, protože péče o zahrady je daleko náročnější, než o objekty," řekla Naděžda Goryczková.

Ve středních Čechách si pak Národní památkový ústav nově připravil např. večerní prohlídkovou trasu zámku Konopiště.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu