• Načítám...
>

Pražští politici schválili vyvěšení izraelské vlajky

  • 22. března 2019,
  • 10:36,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha si připomene oběti holocaustu vyvěšením vlajek. Při výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim 27. ledna tak vyvěsí vlajky České republiky a hlavního města. A nejen to. Více už v následující reportáži.

Reklama

Na březnovém jednání pražských zastupitelů politici rozhodli o tom, že se rozšíří arzenál vlajek, které se na nové radnici budou pravidelně vyvěšovat. 14. května tak např. na budově magistrátu zavlaje při příležitosti vzniku státu Izrael jeho vlajka.

"My si myslíme, že v Praze, která vznikla na židovských a křesťanských základech, kdy židé určovali vývoj města, je určitě památná třeba asanace Josefova. Určitě je třeba, aby tato záležitost byla nějakým způsobem proklamována," řekl Jan Wolf, zastupitel hl. m. Prahy.

Při výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim 27. ledna pak Praha vyvěsí vlajky ČR a hlavního města. S návrhem přišli zastupitelé napříč politickým spektrem.

"Ten návrh byl předložen po dohodě, protože jsme byli svědky toho, že se zde vyvěšovalo několik vlajek a jedna z nich byla i romská vlajka jako připomínka holocaustu. A pokud se vyvěšuje romská vlajka jako připomínka holocaustu, je potřeba vyvěsit i židovskou vlajku," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy.

"My jsme původně v momentě, kdy se koalice zabývala takovými věcmi, jako je vyvěšování vlajek nebo změna gongu, kterými nás pan primátor svolává, s kolegou zastupitelem Portlíkem navrhli i další významné dny, kdy bychom tady mohli vyvěsit nějaké vlajky. Tuto naši iniciativu, jak jsem pochopil z tisku, podporuje všech 5 klubů. A já jsem za to rád," řekl Patrik Nacher, zastupitel hl. m. Prahy.

"Já tento návrh podporuji, jsem velkým obhájcem lidských práv. A jak jsem podporoval, aby se vyvěsila na radnici tibetská vlajka, tak stejně podporuji, aby se vyvěsila vlajka státu Izrael, protože v poslední době nám v Evropě, zvláště v západní části EU, přibývají projevy antisemitismu. A proti antisemitismu, netoleranci, je třeba bojovat. A to i symbolickými kroky tím, že se přihlásíme ke státu Izrael," řekl Jiří Pospíšil, předseda klubu zastupitelů.

Pražský magistrát v Den památky obětí holocaustu uspořádá také veřejné četní jmen židů, které nacisti vyvraždili. Čtení se bude konat v sále zastupitelů a v budově magistrátu nebo v předprostoru nové radnice. Přizván na něj bude i izraelský velvyslanec.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu