• Načítám...
>

Benešov má nový babybox

V Benešově byl zahájen provoz nového babyboxu, který nabídne mnohem větší péči odloženému dítěti. Středočeský kraj je jeden z mála, který tuto službu nabízí ve všech svých nemocnicích.

Reklama

V pavilonu G Benešovské nemocnice byl zprovozněn nový babybox, který je vybaven nejmodernější technologií. Stal se tak 12. v pořadí na území Středočeského kraje.

"Kdyby ty případy nebyly, tak je to veselejší a pokud budeme mít babyboxy pořád prázdné, tak budeme jedině šťastní. Na druhou stranu se maminky mohou ocitnout v pro ně tíživé situaci, ať už psychické, finanční a nebo životní. Je dobré, když mají možnost anonymně svěřit to děťátko do rukou lékařů, aby o něj bylo postaráno," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

"V každé nemocnici babybox máme a jsme rádi, že tam jsou," řekl Robert Bezděk, radní Středočeského kraje.

Oproti předcházejícím babyboxům je manipulace mnohem jednodušší. Stačí stisknout zelené tlačítko a dvířka se sama otevřou. Rodič má zhruba 15 sekund na to, aby dítě pohodlně uložil dovnitř prostoru.

"Dveře jsou chráněny fotobuňkou, aby to nesevřelo ruku toho dárce nebo dítěte a v zápětí, když dojde k sepnutí váhového čidla, tak se zase zavřou. V tu chvíli přichází hlášení do místnosti stále služby," řekl Ludvík Hess - zakladatel babyboxů v ČR.

Většina babyboxů je vytápěna. Tento je však klimatizován, což výrazně usnadňuje nastavení vnitřní teploty za každého počasí.

"Vytopit ten prostor není obtížné, ale je obtížné tam udržovat stálou teplotu v zimě, i v létě, když na to svítí slunce," řekl Ludvík Hess.

Na území Středočeského kraje bylo zaznamenáno od roku 2008 nejvíce odložených dětí do babyboxu v Kladně. Tady museli lékaři převzít do péče 6 novorozeňat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu