• Načítám...
>

Malešov políbila múza

Malešov je pouhých šest kilometrů vzdálený od Kutné Hory. Zdálo by se tedy, že žije v jejím stínu, ale tak to rozhodně není. Malešov je slavný. Bydlí tady múzy, mají tu přímou linku do Bílého domu i středověkou krčmu.

Reklama

"Na Malešov se obrátila americká ambasáda, že by tady chtěli udělat pamětní desku našeho nejslavnější rodáka Karla Jonáše, o kterém jsme vůbec nikdo nic nevěděli a netušili jsme, že byl. Je to velice zajímavý osud, protože to je člověk, který se narodil v roce 1840, odjel do Ameriky a tam udělal obrovskou politickou kariéru. Byl poradce prezidenta," řekl Pavel Koutský, animátor a malešovský patriot.

A jak to tak s umělci bývá, začal tvořit a nakonec z toho bylo muzeum.

"My jsme si tady vymysleli všelijaké věci, které jsou snad hravé a máme např. červený telefon do Washingtonu, protože když Karel Jonáš odjel, tak aby mohl tomu prezidentovi radit pořád. Máme tady kostru velryby. U nás právě ta velryba má vztah k tomu Karlu Jonášovi," řekl Pavel Koutský.

Tvůrci se shodují, že za vše mohou malešovské múzy, které políbily řadu zdejších rodáků a na umělce odjinud působí jako magnet.

"Já jsem si hrál s takovými nadstavbami, moje žena ale opravdu velmi pečlivě celý ten rok sbírala ty materiály. Informace, které tady jsou na těch panelech, jsou velmi těžce a složitě vydolované z lidí a byla to obrovská práce, která není tak efektní jako kostra velryby, asi ale velmi záslužná. Tedy podle mého názoru," řekl Pavel Koutský.

Zdejší umělci ale vědí, že by múzy neuspěly bez patřičného zázemí. A tak obklopili muzeum řadou dalších inspirací.

"Kromě základní děláme i svrchně kvašené pivo, spodně kvašené pivo, různá piva druhu ALE nebo IPA," řekl Pavel Bartůněk, sládek.

"Tady teď dělám skvělou krčmu. Mám tady super kuchaře, anděla v kuchyni, pomocnou kuchařku. Já jí říkám anděl. Chci z toho vybudovat zážitkovou věc. Nejen krčmu ale celý Malešov. Tedy muzeum, pivovar, stánek, tvrz, únikové hry, kemp a krčma v neposlední řadě. A vzhledem k tomu, že to jsou skvělí lidé, kteří táhnou za jeden provaz, tak vím, že se nám to maximálně během 2 let podaří," řekl David Karel Kohout, provozovatel středověké krčmy.

Malešov jistě čeká zajímavá budoucnost a nejen proto, že přitahuje umělce. Není vyloučeno, že brzy začne přitahovat i zahraniční turisty.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu