• Načítám...
>

Červené Janovice hýčkají své hasiče

Být dobrovolným hasičem je pro řadu občanů Červených Janovic samozřejmostí. Tohle poslání se tu často předává z generace na generaci a tomu odpovídá i vztah obce k hasičskému spolku.

Reklama

Hasičská zbrojnice v Červených Janovicích není jen místem výjezdu hasičů v případech nouze. Je i místem setkávání a vzpomínek.

"Když bylo 100 let SDH v Červených Janovicích v roce 1978, tak se hasiči nafotili a já vám tam mohu ukázat svého tátu, svého dědu, takže se to opravdu dědí z generace na generaci. Na základní škole jsme měli hasičský kroužek, takže tam už jsem chodil a teď se už věnuji té činnost, že jsem i velitelem jednotky," řekl Miroslav Ptáček, starosta obce Červené Janovice.

Dobrovolní hasiči tedy v Červených Janovicích nejsou žádnou popelkou na okraji dění. Jejich obec se o ně příkladně stará.

"Naše obec nám zakoupila v letošním roce izolační přetlakové dýchací přístroje, přičemž do této doby jsme měli pouze rovnotlaké přístroje typu Saturn. Letos máme Dräger 4000, což jsou přístroje srovnatelné s vybavením profesionálních hasičských jednotek. Dále nám pořídili třívrstvé zásahové obleky, které jsou nutné pro zdolávání požárů v uzavřených prostorech," řekl Daniel Kruliš, hasič.

"Dobrovolní hasiči, to je taková výkladní skříň každé obce, protože jsou to nejstarší spolky, které byly nějakým způsobem organizovány. A na všech obcích většinou ti dobrovolní hasiči jsou," řekl Miroslav Ptáček.

Počátky dobrovolných hasičů v Červených Janovicích sahají do roku 1878. Zdaleka se nestarají jen o mimořádné situace ale také o společenský život obce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu