• Načítám...
>

Hrad Točník rozšířil expoziční prostory

Točník v letošní sezóně láká návštěvníky na novou expozici. Hrad je totiž rozšířen o další patro, které mohou lidé navštívit. V tzv. královnině patře jsou například k vidění repliky dobových královských korun.

Reklama

Hrad Točník rozšířil své expoziční prostory. Návštěvníci hradu mohou už tuto sezónu navštívit tzv. královnino patro. Část prostor se podařilo opravit a otevřít po více než 20 letech čekání.

"V tomto prostoru byla královna a čekalo se na to, až se zprovozní, zhruba od roku 1996, kdy byl tento prostor vyklizen. Pak se dlouho čekalo na opravu a nakonec to udělali dva lidé - architekt Vít Mlázovský a tesař Petr Růžička. Společně vymysleli i to, že se ten hrad nedal opravit jinak, než šlapacím starým jeřábem, protože kdyby to byl průmyslový jeřáb, tak by to stálo více, než celá oprava," řekl Petr Zemánek, kastelán hradu Točník.

Nové prostory teď zdobí informační tabule o opravách hradu a také komnata, ve které jsou vystaveny repliky dobových královských korun.

"Jde o to, že tady jsou vystaveny 4 lucemburské koruny, které měli Lucemburkové na své hlavě - stará koruna lombardských králů a později i římských králů do 14. století. Potom je tam císařská koruna, která je z 10. století, pak jsou tam dvě koruny otce Václava IV. - zakladatele hradu, což je česká a římská koruna. Zajímavostí je, že je to v jedné vitríně a návštěvník to může srovnat," řekl Petr Zemánek.

Hrad Točník nechal postavit král Václav IV. poté, co vyhořel hrad Žebrák, jehož zbytky dnes stojí o sto metrů níže ve stejnojmenné obci. Nové sídlo mělo králi poskytnout větší pohodlí, ale hlavně soukromí. Hrad prošel opravami v šestnáctém století, ještě dnes je ale původní podoba rozpoznatelná.

"Most, po kterém přicházíte, takový příhradek, brána, za níž vidíme, jak se ten hrad dělí na dvě části - hostovskou a královskou, kde byl ten králův dvůr a to je královský palác. Uprostřed trůní taková věžička, která je nejstarším pozůstatkem hradu," řekl Petr Zemánek.

Točník zažívá úpadek během třicetileté války, kdy se na hradě ukryli místní obyvatelé ze vsi i se svým dobytkem a žili tady patnáct let. Po této éře zůstal hrad poničený. Točník je také opředen zajímavými pověstmi. Například hradní jezírko prý ukrývá svá tajemství ještě z dob Václava IV.

"Je to pověst o zakletých obětech Václava IV., protože on měl občas takovou krutou náladu a jsou to prý ryby, které jsou chlupaté. Zajímavé je to, že Lucemburkové přiváží do Čech parmy, které mají ty fousky. Možná, že to spolu souvisí," řekl Petr Zemánek.

V současnosti to na Točníku žije. Sezóna je vždy bohatá na mnoho kulturních a společenských událostí. Probíhají tady koncerty, festivaly, ale také dobové slavnosti spojené s rytířskými zápasy, dobovou hudbou a podobně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu