• Načítám...
>

Budeč je zase o něco hezčí

Hrobnický domek v Budči už má střechu. A nejen to. Je zcela připraven na svou příští misi. Jeho znovuzrození má na svědomí obec Zákolany i Středočeský kraj.

Reklama

Když jsme tu byli naposledy, tak to vlastně ani nebyl dům. Jen 4 holé stěny, které by byly bez úsilí obce Zákolany a krajského programu na obnovu památek se společenským využitím odsouzeny k pomalému zániku. Teď už domek čeká jen na dokončení interiéru a může zahájit společenský život.

"Já určitě vím, že by měl být zázemím pro průvodce, kteří jsou tady během sezóny. Zároveň počítáme s tím, že ho budou využívat místní děti," řekla Lucie Wittlichová, starostka obce Zákolany.

Sehnat na opravu domku peníze byl sice problém, ale další úsilí obec musela věnovat výběru firmy, protože obnova památky není zrovna lehký úkol pro moderní stavaře.

"Vše se musí konzultovat s Odborem památkové péče, takže my stejně každý krok konzultujeme. Takže já mám ještě zpětnou ochranu při jednotlivých technologických postupech a podobně," řekla Lucie Wittlichová.

Přes to se rekonstrukce domku setkala i s kritikou.

"Byli tady také názory, spíše od mladších sousedů, že se staví zase v duchu konzervativním, že by to také mohlo být moderní," řekla Lucie Wittlichová.

Budeč ale rozhodně není místem pro pokusy architektů. Hrobnický domek má velmi urozeného souseda - Rotundu sv. Petra a Pavla.

"Hradiště Budeč je jednou z pevností raně středověkého Českého státu. Opevněno bylo za prvního historicky doloženého knížete Bořivoje. Ale to, čím se stalo skutečně významným, je až čin Bořivojova syna Spytihněva, který tu po roce 895 nechal postavit kostel zasvěcený sv. Petru, což je dnešní Rotunda sv. Petra a Pavla. A jelikož ta její hlavní loď od základu až po klenbu je tou původní Spytihněvovou stavbou, tak je to nejstarší dosud stojící stavba v ČR. Je to unikátní záležitost. Podle legend se tu učil číst, psát a zpívat žalmy sv. Václav," řekl Zdeněk Kuchyňka, ředitel Sládečkova Vlastivědného Muzea v Kladně.

V žádné jiné stavbě v ČR se tedy člověk nemůže zastavit v naprosto stejném prostoru, v jakém se pohyboval sv. Václav.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu