• Načítám...
>

Lidé více cestují veřejnou dopravou

Cestujících ve vlacích a autobusech ve Středočeském kraji přibývá. Za poslední roky se jejich počet zvýšil o několik desítek tisíc. Souvisí to nejen s tím, že Středočeský kraj je stále lidnatější, ale také s výdaji kraje do veřejné dopravy.

Reklama

V posledních 4 letech počet pasažérů ve vlacích a autobusech pravidelně stoupá. V roce 2015 veřejnou dopravu denně využívalo asi 266 tisíc cestujících. V loňském roce už statistiky hovoří o 312 tisících lidí.

"Autobusová a vlaková doprava je v rámci Středočeského kraje naprosto zásadní výdaj v rozpočtu. Z našich příjmů je 28 % rozpočtu určeno na to, aby lidé mohli cestovat vlakem a autobusem. Je to v rámci ČR číslo naprosto enormní, je to ale i poměrně logické, jelikož ze středních Čech do Prahy a obráceně každý den a celý den prostě jezdí velké množství lidí. Takže je to dohromady 2,75 miliardy. Přibližně polovina na podporu autobusové dopravy, polovina na podporu dopravy vlakové," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Rozšířené možnosti veřejné dopravy vítají nejen obyvatelé obcí, kteří dojíždějí denně do Prahy, ale i jejich starostové. I když některým se nelíbí, že lidé vůbec z obce odjíždějí.

"Kromě toho, že se navýšil počet spojů, tak velmi oceňuji jednotné jízdné, které slouží díky naší blízkosti s Prahou i jako jízdenka pro MHD v Praze," řekl Martin Kadrnožka, starosta Týnce nad Sázavou.

"Autobusy směrem na Prahu jsou využívány čím dál více. Mě to trochu trápí, protože jako starosta, asi jako každý, kdo to město vede, bych byl mnohem raději, kdyby lidé za tou prací neodjížděli do Prahy. Aby zůstávali tady. Myslím si ale, že to je spíše sen, než aby se to někdy stalo realitou," řekl Pavel Pešek, starosta Jílového u Prahy.

S tím, jak se stále více lidí stěhuje z Prahy do středních Čech, bude cestujících spíše dále přibývat. A proto kraj pokračuje v integraci dopravy a zároveň se snaží o navyšování její kapacity.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu