• Načítám...
>

Mělnické muzeum je atraktivní

Až do začátku listopadu nabízí mělnické muzeum hravou expozici s názvem Brekeke aneb v Mělníku není konec vodníků. Výstava začala v červenci jako součást prázdninového programu, který muzeum pořádá každoročně.

Reklama

Regionální muzeum v Mělníku je už dlouhodobě návštěvníky hodnoceno vysoko. Dokáže si totiž udržet zájem veřejnosti neotřelými nápady.

"Toto je zrovna letní výstava na téma vodníků, kdy jsme tak trochu tu známou českou postavu chtěli rehabilitovat, protože v těch starších bájích, třeba slovanských, je to spíše hodně negativní a potměšilá záludná postava. Ale tady se spíše inspirujeme tím ladovským vodníkem," řekla Kristýna Frelichová, PR manažerka Regionálního muzea Mělník.

Veřejnost tyto aktivity oceňuje. Už druhý rok se mělnické muzeum umisťuje na první příčce v soutěži o muzeum roku.

"Je to soutěž, kdy hodnotí návštěvníci muzea celkově to muzeum. Oni hodnotí nejen expozice, nejen výstavy, ale hodnotí přístup personálu, upravenost, úklid, další služby, které k tomu patří," řekla Miloslava Havlíčková, ředitelka Regionálního muzea Mělník.

Návštěvníci oceňují i stálé muzejní expozice, z nichž je nejspíš na jednom z předních míst výstava s tématikou historie mělnického vinařství. Ta nabízí i ochutnávku a posezení ve starých sklepeních.

"Zvlášť v čase mělnického vinobraní tady bývá velmi živo, protože ten sklep je velmi oblíbený obyvateli Mělníka," řekl Lukáš Snopek, historik.

Návštěvník si zde ale může i napravit některé zažité omyly, jako např. to, že vinařství na Mělníku začalo s Karlem IV. ve 14. století.

"Tato tradice podle všeho koření už v 10. století v době sv. Ludmily. A vzhledem k tomu, že sv. Ludmila je spojována s příchodem křesťanství do naší země, tak se předpokládá, že s tím zavedením toho křesťanského kultu bylo samozřejmě nezbytné mít tu nějaký vlastní zdroj dnešního vína," řekl Lukáš Snopek.

Ve 13. století se Mělník stal městem a měšťané s vínem obchodovali. A s příchodem Karla IV. ve století 14. došlo k velké podpoře hospodářství královských měst, tedy i mělnického vinařství. Karel IV. tedy není podle odborníků zakladatelem mělnického vinařství, ale jeho zvelebitelem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu