• Načítám...
>

Škola v Líbeznicích přivítala prvňáčky

Hned první školní den přímo do nově otevřené školy. To se povedlo prvňáčkům v Líbeznicích. Obec postavila moderní a netradiční budovu v rekordně krátkém čase ve spolupráci se spádovými obcemi ve svém okolí.

Reklama

Nová líbeznická škola opisuje kruh v terénní vlně. Zatím se v okolí ještě pracuje, ale za pár let díky střešní zeleni splyne s okolní krajinou. Stavba byla zahájena teprve v létě loňského roku a už letos mohla uvítat své prvňáčky. A to vše jenom díky dobré spolupráci několika obcí.

"Je to společná investice, na které se podílel stát, Středočeský kraj a také všechny spádové obce. Těch je celkem 7 a vlastně tvoří aglomeraci s počtem lidí zhruba 15 tisíc," řekl Martin Kupka, starosta obce Líbeznice.

Sladit zájmy takového počtu obcí nebylo jednoduché.

"My jsme kvůli tomu dokonce dali dohromady několik společných jednání zastupitelstev těch obcí, což není úplně obvyklé. Ta potřeba byla ale opravdu tak akutní, že se podařilo najít společné řešení. Kdyby se to nepodařilo dokončit, tak by dnes minimálně 100 dětí muselo mít venku stany a začít se učit v tom dešti," řekl Martin Kupka.

"Chtěla bych jménem vedení líbeznické školy poděkovat za všechny zaměstnance, žáky a rodiče za předání této budovy, která je moderní a nádherná," řekla Ivana Pekárková, ředitelka ZŠ a ZUŠ Líbeznice.

Otevřením nové školy ale práce na vzdělávacích kapacitách ve spádové oblasti Líbeznic nekončí.

"Od roku 2024 budeme potřebovat další objekt. Už jsme vytvořili sdružení obcí a budeme se snažit dát v některé z těch obcí dohromady další podobný projekt, aby o všechny děti z toho spádového území bylo postaráno," řekl Martin Kupka.

Líbeznice a jim blízké obce patří k tzv. metropolitní oblasti Středočeského kraje, kam směřují ve valné míře právě mladé rodiny s dětmi, které našly sice obživu v Praze, bydlet tam ale nechtějí nebo nemohou. A to samozřejmě vytváří značný tlak na kapacitu školských zařízení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu