• Načítám...
>

Říčansko se bojí dopravního kolapsu

S plánovaným zavedením zpoplatnění silnic první třídy se obávají města a obce na Říčansku dopravního kolapsu. Silnice číslo 2, která vede od Říčan až po Kutnou Horu, totiž není zahrnuta v seznamu komunikací, kterých by se platba mýtného týkala. To se nelíbí starostům a jednají proto s Ministerstvem dopravy o vyřešení tohoto problému.

Reklama

Ministerstvo dopravy plánuje od 1. ledna roku 2020 zpoplatnit některé úseky silnic I. třídy pro vozidla nad 3,5 tuny. V seznamu komunikací ale chybí stále vytíženější silnice č. 2. To by znamenalo dopravní kolaps pro všechny obce od Říčan až po Kutnou Horu.

"Tam bychom se okamžitě stali jakousi spádovou únikovou cestou pro tranzitní dopravu z širokého okolí. Znamenalo by to kolaps. My umíme zakázat tranzit kamionů na silnicích II. a III. třídy. To stále platí. Ale na silnicích I. třídy to nejde," řekl Vladimír Kořen, starosta města Říčany.

Podobně na situaci nahlíží starosta Mukařova. Ten poukazuje na stav silnice č. 2, která není připravena na silnější provoz kamionů.

"Ta silnice je úzká, mnohdy nemá ani zvlášť velkou šířku. To znamená, že v místech, kde nejsou chodníky, se ti chodci pohybují i ve vozovce. Pro nás by to znamenalo zvýšenou zátěž, zvýšené riziko nebezpečí jakékoliv mimořádné události a v neposlední řadě samozřejmě hluk a další doprovodné jevy," řekl Rudolf Semanský, starosta obce Mukařov.

Starostové obcí proto doufají v řešení této situace. Ve hře je hned několik možností.

"Buď dojde na to, co máme přislíbeno v souvislosti se stavbou Pražského okruhu, tedy to, že se ta Černokostelecká stane silnicí II. třídy a my tam dáme zákaz tranzitu kamionů podobně jako v Říčanské ulici. Nebo se dostaneme na ten seznam zpoplatněných komunikací, o kterém teď mluví Ministerstvo dopravy s Asociací krajů. Snažíme se o to. Zatím nemáme žádný jednoznačný příslib, žádné jednoznačné slovo, že se na ten seznam dostaneme," řekl Vladimír Kořen.

Tomu by mohla pomoci také internetová petice, kterou inicioval starosta Mukařova spolu se senátorem Zdeňkem Hrabou.

"Chceme to použít jako určitý argument, že to skutečně vadí obyvatelům obcí, kterými tato silnice vede, kterými budou projíždět kamiony. Chceme to použít jako argument, že skutečně se nejedná pouze o nějaký názor můj nebo pana starosty Semanského," řekl Zdeněk Hraba, senátor.

Oba politici nechtějí zůstat jen u zorganizování internetové petice. Ta bude předána Ministerstvu dopravy a Krajskému úřadu Středočeského kraje. Rádi by se v průběhu sbírání podpisů také setkali s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem, aby společně hledali řešení této situace.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu