• Načítám...
>

Kralupy jsou stále bez obchvatu

Kralupy už dvacet let čekají na svůj obchvat. Podobně jako v případech jiných měst nejsou limitem pouze finance, ale hlavně složitost příslušné legislativy.

Reklama

Přestože v případě kralupského obchvatu jde o komunikaci II. třídy, kde je investorem Středočeský kraj, rozhodující slovo má státní správa. Ta vede územní i stavební řízení a vydává stavební povolení. Samospráva do toho státním úředníkům nemůže mluvit.

"Samospráva nesmí vstupovat do rozhodnutí státní správy, která samozřejmě rozhoduje podle zákonů. Nicméně tomu může napomáhat třeba tím, že rychleji změní územní plán, zúčastní se jednání s vlastníky pozemků a dokáže je přesvědčit aby ty pozemky prodali, protože vlastníci mají přeci jen blíže k té samosprávě, znají ty lidi z města nebo z obce," řekl Libor Lesák, místostarosta Kralup.

"Já, jako starosta obce, vím, že kdybych opravdu nebyl aktivní v řadě mnoha investic, které sice nebyly obecní, týkaly se ale kraje nebo státu, tak by prostě některé stavby do teď nestály," řekl Martin Kupka, starosta obce Líbeznice.

Takových jednání jsou ale vzhledem ke složitosti legislativy stovky.

"Je to liniová stavba. To znamená, že musí projít legislativou podle všech pravidel. Je tam spousta vlastníků pozemků, někteří s tím třeba nesouhlasí, je tam velký dopad na životní prostředí, takže s tím nesouhlasí třeba různé spolky zabývající se ochranou životního prostředí. A pak je to státní správa, je to vydávání povolení, které musí být naprosto přesná, aby se nikdo nemohl odvolat, takže i tam dochází občas k chybám a ten proces se prostě vrací v různých jednotlivých fázích vždy na začátek," řekl Libor Lesák.

Celý proces přípravy obchvatu je i finančně náročný z pohledu projektové přípravy či výkupu pozemků. Kraj chce v letošním roce na tyto účely vyčlenit část z dodatečných příjmů, které vznikly lepším výběrem daní.

"Významná část prostředků jde na projektovou dokumentaci, která připravuje ty obchvaty, zároveň se významná částka bude věnovat na výkupy pozemků, bez kterých ty obchvaty prostě nelze postavit. A část peněz samozřejmě půjde na vlastní realizaci těch investic," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Zastupitelé také jednali o možnosti ustavení zvláštního krajského zmocněnce, který by ve složitém procesu přípravy liniových staveb mohl samosprávu zastupovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu