• Načítám...
>

V Lysé nad Labem proběhly dožínky

První říjnová sobota patřila v Lysé nad Labem tradičním oslavám sklizně. Náměstí patřilo baráčníkům a mažoretkám, středem města se pak táhl dožínkový průvod. Na návštěvníky čekala také celá řada soutěží, například Středočeský šupináč nebo vyhlášení Potravinářského výrobku Středočeského kraje. Nechybělo ani dobré jídlo a pití a hlavně spousta skvělé zábavy, jak se na správné dožínky sluší a patří.

Reklama

Sklizně jsou za námi a s nimi i veškerá zemědělská dřina. A tak si v Lysé nad Labem řekli, že to všechno oslaví tradičními středočeskými dožínkami.

"Je to opravdu tradiční akce, která je velmi oblíbená nejen u návštěvníků, ale samozřejmě i u odborníků právě ze zemědělství jako takového," řekl Ondřej Matouš, ředitel výstaviště Lysá nad Labem.

Vystavovatelů a chovatelů z řad živočišné a rostlinné výroby se na výstavišti v Lysé nad Labem sešlo několik desítek. Ti nejlepší si pak přišli pro zasloužené ocenění.

"Klobouk dolů před všemi zemědělci. Ti, co jsou oceňováni, mají za sebou obrovský kus práce. Většinou to bývají tradiční firmy, rodinné firmy. A to je myslím to, na čem naše zemědělství má stát," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Úrodná půda Lysé nad Labem a jejího bezprostředního okolí má pro zemědělství ty nejlepší předpoklady. V poslední době se ale jako celé Česko potýká s mimořádným suchem. Podpora Středočeského kraje je proto klíčová.

"Budeme intenzivně jednat o závlahových systémech, protože zjišťujeme, že v poslední době bez těch závlah a vody to nejde, protože Polabí má velký deficit vody," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Středočeské dožínky zároveň představily návštěvníkům bohatý doprovodný program. Zajímavé byly především výstavy s názvem Zemědělec a náš chov.

"Kde je celostátní výstava a mohou se návštěvníci dozvědět nejen o tom, jak chovat kozy, ale samozřejmě tam mohou i ochutnat skopové maso," řekl Ondřej Matouš.

Tradiční oslavy zemědělství nenarušil ani podzimní déšť a kromě bohatých informací a zážitků si návštěvníci z dožínkové veselice odnesli i dobré jídlo a pití a nákupem podpořili rozvoj domácího zemědělství.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu