• Načítám...
>

V Kouřimi se slavilo posvícení

Historické posvícení se vším co k tomu patří. To se konalo v Muzeu lidových staveb v Kouřimu. Pro příchozí bylo připraveno zajímavé vyprávění, hudba a tancovačka nebo dílny pro děti. Jedním z vrcholů pak byla rekonstrukce lidového zvyku stínání kohouta.

Reklama

Třetí neděle v říjnu tradičně patřila Svatohavelskému posvícení. Jak vypadalo si mohli připomenout návštěvníci Muzea lidových staveb v Kouřimi. Posvícení bylo pro naše předky velkým svátkem.

"Trvalo několik dní. Prvním dnem byla posvícenská neděle, kterou máme dnes. Ta začínala tak, že v kostele byla ráno bohoslužba, potom se pozvali příbuzní ze širokého okolí ke svátečně prostřenému stolu, na kterém se podávaly jako hlavní pokrmy masový vývar a pečená husa s knedlíkem a se zelím. Máme tady různé typy posvícenských koláčů, které k tomu samozřejmě patří. A potom je večer, po tom svátečním posezení, kdy byla taneční zábava v hospodě," řekl Vladimír Rišlink, ředitel Muzea lidových staveb v Kouřimi.

Jedním ze starodávných zvyků bylo i tzv. stínání kohouta. 

"Spočívalo v tom, že mládež na vesnici v minulosti o posvícení obřadně popravovala kohouta, na kterého symbolicky svedli všechna provinění a všechny špatnosti, které ve vesnici během toho uplynulého roku nastaly. Má to tady scénické provedení, které používá atrapu kohouta, kdy mládež soutěžila v tom, kdo se zavázanýma očima šavlí tomu kohoutovi dokáže useknout hlavu," řekl Vladimír Rišlink.

Návštěvníci si mohli vyzkoušet třeba i šlapání zelí. Zelí ale mohli i nakrouhat nebo jen ochutnat. Také se zpívalo nebo tančilo. S naší kamerou jsme zavítali i do kuchyní. V té první se pekly řepánky. 

"Taková kynutá buchta plněná mákem. A asi nejdůležitější ingrediencí je cukrová řepa. A protože naše babičky byly šikovné, tak to, co nespotřeboval cukrovar, spotřebovaly ony. Vše co se dalo nastrouhat a uvařit se potom dalo jako náplň do buchet, protože cukr byl drahý a toto bylo sladké, takže všichni doma byli spokojeni," řekla Miroslava Jouzová, pekařka řepánků.

A hned v další chalupě se právě peče mětýnka.

"Která se dělala jako sváteční koláč, který dělala děvčata pro své milé chlapce. Bylo to na závěr posvícení, rozválely placku ze zbylého těsta a do ní daly všechny náplně, které jim zbyly a krásně to založily do takového štrúdlu a na to nazdobily a to nesly tomu svému mládenci a tím ho vyzvaly k nějakým dalším krokům," řekla Iva Válková, pekařka mětýnek.

Kromě ochutnávky všeho, co k několikadennímu posvícení patřilo, byl pro návštěvníky připraven i bohatý jarmark nebo atrakce pro nejmenší.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu